H GlaxoSmithKline σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Vir θα διευρύνουν τις κλινικές δοκιμές τους για την πειραματική θεραπεία αντισωμάτων κατά του Covid-19, αφού η αρχική χρήση σε μία ομάδα εθελοντών δεν προκάλεσε καμία ανησυχία σχετικά με την ασφάλειά της.
Οι δύο εταιρείες άρχισαν τον Αύγουστο τις δοκιμές της θεραπείας αντισωμάτων σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Covid-19, με την ελπίδα να σταματήσουν την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
Αφού το φάρμακο δοκιμάστηκε από 20 εθελοντές στις ΗΠΑ, οι κλινικές δοκιμές θα διευρυνθούν τώρα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και θα περιλαμβάνουν 1.300 ασθενείς παγκοσμίως.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα λάβουν το φάρμακο και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο.
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται ήδη στο τέλος του 2020, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα μπορούν να γίνουν γνωστά το νωρίτερο τον Ιανουάριο ή λίγο αργότερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το φάρμακο, που χορηγείται με μία δόση σε ενέσιμη μορφή, θα δοκιμαστεί σε πρόσφατα διαγνωσμένους ασθενείς με Covid-19 για να διαπιστωθεί η ικανότητά του να αποτρέπει τη νοσηλεία, που συνήθως σημαίνει απειλείται η ζωή του ασθενούς.
Η ανάλογη πειραματική θεραπεία – με συνδυασμό δύο αντισωμάτων – που αναπτύσσει η Regeneron βρισκόταν ανάμεσα στα φάρμακα που χορηγήθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές μέρες μόνο από την ανακοίνωση της εταιρείας, που συνεργάζεται με την φαρμακευτική Roche, ότι το φάρμακο έδειξε ότι μειώνει το ιικό φορτίο και βελτίωσε την εμφάνιση των συμπτωμάτων στα πρώτα στάδια της ασθένειας. Τα στοιχεία αυτά θα είναι πιθανότατα αρκετά για να καταθέσει η εταιρεία αίτημα χρήση για επείγουσα κατάσταση.
Η εταιρεία Eli Lilly επίσης, έδωσε τον προηγούμενο μήνα στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι από τις θεραπείες της με αντισώματα μειώνει το ιικό φορτίο των ασθενών και αποτρέπει την εξέλιξη της ασθένειας.