Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας τη σημασία του να μην ξεπεραστεί το όριο των 300 κρουσμάτων κορονοϊού σε ημερήσια βάση, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
Ειδικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «σήμερα είχαμε ένα θετικό δείγμα με τη μείωση των κρουσμάτων. Συμβαίνει βέβαια αυτό κάποιες Δευτέρες γιατί την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις. Παραμένει τριψήφιο του νούμερο, παραμένει σε ανησυχητικά πλαίσια, Ας κρατήσουμε το θετικό πως είναι κάτω από 200 και ας ελπίσουμε αυτό το νούμερο να κρατηθεί και τις προσεχείς ημέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο».
Ερωτηθείς για τον κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα, ο καθηγητής τόνισε πως «δεν είναι καθορισμένη η έννοια του δεύτερου κύματος. Δεύτερο κύμα σημαίνει πως υπάρχει μια επιδημία που έχει ελεγχθεί, το κύμα υποχωρεί και εμφανίζεται μικρός αριθμός κρουσμάτων και στη συνέχεια επανεμφανίζεται. Αν δούμε την επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, στη μεγάλη εικόνα της δηλαδή, δεν εξαφανίστηκε ποτέ αλλά μεταφέρεται από τη μια χώρα στην άλλη, υποτροπιάζει και στη συνέχεια επανεμφανίζεται».
Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως «εκείνο που είναι δεδομένο είναι πως έχουμε έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι σαφέστατο πως υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή, έχουμε πέραν των κρουσμάτων και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα», τόνισε.
«Αναμένονται ψηλά νούμερα τις επόμενες ημέρες»
Την ίδια ώρα ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να μην ξεπεράσουν τα 300 τα ημερήσια κρούσματα.
«Καλό είναι να μην πάμε ούτε πάνω από 300 κρούσματα γιατί η συνεχής αύξηση μερικές φορές επηρεάζει την μεταδοτικότητα σε εκθετικό βαθμό γιατί τα 300 μπορούν εύκολα να γίνουν 400 και 500, επομένως πρέπει να περιοριστούν στο νούμερο που είναι τώρα και να αρχίσουν να πέφτουν προς τα κάτω», τόνισε.
«Βέβαια τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημολογική πορεία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα παιδιά και τις μάσκες, ο κ. Γώγος τόνισε είναι ασφαλή με αυτές ενώ για τα παιδιά κάτω των 10 χρόνων θα πρέπει η τοποθέτηση της μάσκας να είναι πολύ προσεκτική, να γίνεται με σαφείς οδηγίες και να υπάρχει σαφέστατη και πολύ λεπτομερής εκπαίδευση των παιδιών στην τάξη.
«Η χρήση της μάσκας στο σχολείο αποτελεί και μια εκπαιδευτική διαδικασία και για να την χρησιμοποιεί και εκτός σχολείου» κατέληξε.