Για έξοδο με Πάσχα με τεστ, μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο - τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα», επισήμανε.
Επιπροσθέτως αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοικές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self τεστ πριν το ταξίδι με το πλοίο.
Αναφερόμενος δε στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα τόνισε πως αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί είναι πως ο ιός μεταδίδεται λιγότερο στους εξωτερικούς χώρους αλλά εξακολουθεί να μεταδίδεται επομένως και πως πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τις αποστάσεις και την μάσκα.
Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το τι άλλαξε και αποφασίστηκε το μπλόκο στο λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ανέφερε πως είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και το παρακολουθούν στενά ενώ δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή.
Τεστ και εργαζόμενοι
Ο ίδιος τόνισε πως Τόλοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να προβαίνουν σε έλεγχο όλων των εργαζομένων.
Πότε θα ανοίξουν σχολεία και πολυκαταστήματα
«Όταν έρθουν τα self-test θα το συζητήσουμε, θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα και πιστεύω πως αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην το ανοίξουμε στις 12 Απριλίου», δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στα λύκεια.
Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα είπε πως είναι χώροι υψηλού κινδύνου «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε».
Τέλος, ο καθηγητής επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών, ενώ ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα, χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα, θα φτάσουμε το Πάσχα», κατέληξε.