Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα χθες τον διορισμό της Nikki Haley , κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, ως πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, στέλνοντας έναν ανερχόμενο αστέρα των Ρεπουμπλικανών να αντιπροσωπεύσει τον πρόεδρο D. Trump σε έναν θεσμό που ο ίδιος έχει επικρίνει.
Η Nikki Haley εγκρίθηκε από 96 γερουσιαστές, με μόνο 4 να την καταψηφίζουν.
Εντυπωσιάζοντας τους γερουσιαστές κατά τη διάρκεια των ακροάσεών της αυτόν τον μήνα, η Nikki Haley , 45 ετών, υποσχέθηκε να πιέσει τον ΟΗΕ για μεταρρυθμίσεις αλλά και να πολεμήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υποστηρίξει διεθνείς θεσμούς, διαφέροντας συχνά από τις τοποθετήσεις του D. Trump.
Μεταξύ των τεσσάρων που καταψήφισαν τον διορισμό της ήταν και ο Bernie Sanders, ανεξάρτητος, ενώ ο Τομ Γιούνταλ, που επίσης καταψήφισε, είπε,"Όπως και πολλοί Αμερικανοί, και πολλοί από τους συμμάχους μας, ανησυχώ για τις ασταθείς δηλώσεις και θέσεις του προέδρου Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και η ανησυχία αυτή αυξάνεται από το γεγονός ότι η υποψήφιά του για πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχει πραγματική διπλωματική εμπειρία".
Η μόνη δημόσια θέση που έχει υπηρετήσει η Nikki Haley είναι του κυβερνήτη της πολιτείας της, από το 2011.
Κόρη μεταναστών από την Ινδία, η Nikki"Haley δεν υποστήριξε τον D.Trump στην προεκλογική περίοδο και έχει προειδοποιήσει ότι μερικές από τις πιό εμπρηστικές δηλώσεις του προωθούν το μίσος.
Κατά την ακροαματική της διαδικασία, η Nikki Haley συμφώνησε με την κριτική που άσκησε ο D. Trump στον οργανισμό και κάλεσε για αναθεώρηση της αμερικανικής χρηματοδότησης προς τον ΟΗΕ, επικρίνοντάς τον και για την προκατάληψη, όπως είπε, εναντίον του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον ευθύνεται για το 22% του προϋπολογισμού του οργανισμού.
Οι ΗΠΑ, και οι αντίπαλες χώρες της Ρωσία και Κίνα κατέχουν μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Βρετανία και Γαλλία. Η Χέιλι κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την ακροαματική διαδικασία όταν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρωσία χωρίς φόβο και όταν συμφώνησε ότι οι δράσεις της κομμουνιστικής χώρας, μεταξύ των και ο βομβαρδισμός νοσοκομείων στη Συρία, θα πρέπει να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ