Για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τέταρτο Μνημόνιο, καθώς δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν το 2018, έκανε λόγο ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με Δράση» του ΣΚΑΪ.
«Η κρίση και η λιτότητα θα τελειώσουν όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει μόνη της στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια», είπε, ενώ ερωτηθείς εάν θα μπορέσει αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, απάντησε πως δεν βλέπει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές «τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο».
Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις τυχόν Grexit, το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό» για την οικονομία, με την Ελλάδα να μην έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, το κράτος να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και τη χώρα να εισέρχεται σε «κατάσταση πτώχευσης».
Επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να έρθουν επενδύσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως οι επενδυτές έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα και τη δυνατότητα της χώρας να προσφέρει «περιβάλλον για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη μείωση του αφορολόγητου, παρά ταύτα ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη.
Για τα αίτια που κρατούν την Ελλάδα τόσα χρόνια σε κρίση, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισήμανε ως κύριους παράγοντες την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις, καθώς και την πολιτική αστάθεια.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε πως έπρεπε να προηγηθεί ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, και στη συνέχεια να ακολουθούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Πηγή: skai.gr