«Να τοποθετηθεί η Ευρώπη ως ενωμένη οντότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό υπερδυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, που γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος». Αυτή είναι μία από τις τρεις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η γερμανική Προεδρία, που ξεκινά την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με όσα είπε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa. «Διαφορετικά θα γίνουμε το μπαλάκι των άλλων», τόνισε
Συνολικά τρεις είναι οι στόχοι που πρέπει να επιτύχει αυτή η Προεδρία για να είναι επιτυχής κατά τον Μάας:
«Πρέπει να λύσουμε τα οικονομικά ζητήματα, δηλαδή το πρόγραμμα ανάκαμψης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο διάρκειας έως το 2027. Δεύτερον, πρέπει να κλείσουμε το Brexit με επιτυχία. Και τρίτον, πρέπει. Θα αξιοοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή μόνον εάν καταφέρουμε να επιβάλουμε τον εαυτό μας σε αυτό το περιβάλλον, εάν το κάνουμε μαζί ως Ευρωπαίοι. Διαφορετικά θα γίνουμε το μπαλάκι των άλλων», τόνισε ο Μάας.
Οι προκλήσεις για τη γερμανική διπλή προεδρία στην ΕΕ και τον ΟΗΕ από την 1η Ιουλίου είναι μεγάλες, όπως και οι προσδοκίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξηγεί στη συνέντευξη του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πώς θα αντιμετωπισθούν.
«Μαζί. Να κάνουμε την Ευρώπη ξανά δυνατή». Αυτό είναι το σύνθημα της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την επόμενη Τετάρτη στο επίκεντρό της θα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας περιγράφει σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa , τι άλλο σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση - επίσης και για μια δεύτερη, λιγότερο γνωστή προεδρία, που ξεκινά ταυτόχρονα, εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η ευρωπαϊκή Προεδρία και χωρίς τον κορονοϊό θα ήταν πολύ σημαντική. Λόγω της πανδημίας όμως, οι προσδοκίες των κρατών μελών της Ε.Ε και η πίεση των προβλημάτων αυξήθηκαν. Αποδεχόμαστε την πρόκληση πολύ σοβαρά. Πρέπει να βγάλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από την κρίση ισχυρότερη», υπογράμμισε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.
«Η Ευρώπη έμαθε πολλά σε αυτήν την κρίση του κορονοϊού, για τις ελλείψεις αλλά και για τα δυνατά της σημεία. Βελτιώσαμε τον συντονισμό και παρείχαμε αλληλεγγύη μεταξύ τους με ένα ρυθμό και σε μια διάσταση που δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν. (Βέβαια) δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τα σύνορα θα πρέπει να κλείσουν ξανά, εάν η μόλυνση σε μια συγκεκριμένη περιοχή της ΕΕ είναι υψηλότερη από ότι σε μια άλλη. Αλλά θα πρέπει αυτή τη φορά να γίνει με μια πανευρωπαϊκή συμφωνία και έναν πανευραπαϊκό συντονισμό», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Για την αναβληθείσα σύνοδο κορυφής Ε.Ε-Κίνας είπε : «Η ακύρωση μιας συνόδου κορυφής δεν θα αλλάξει τίποτα, ούτε στο Χονγκ Κονγκ ούτε οπουδήποτε αλλού. Η Κίνα είναι από τη μία πλευρά συστημικός αντίπαλος, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι επίσης οικονομικός εταίρος. Γι ' αυτό χρειαζόμαστε τον διάλογο, ο οποίος μπορεί να γίνει και άβολος. Έχοντας αυτό κατά νου, θεωρώ όπως και πριν σωστό να λάβει χώρα αυτή η σύνοδος κορυφής, όταν οι συνθήκες το καταστήσουν δυνατό».
Στο ερώτημα εάν συμφωνεί με όσους λένε ότι οι σχέσεις Γερμανίας -ΗΠΑ είναι σήμερα χειρότερες από ποτέ, απάντησε : «Οι διατλαντικές σχέσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές, παραμένουν σημαντικές και εργαζόμαστε επίσης για να έχουν μέλλον. Αλλά όπως είναι τώρα, δεν πληρούν πλέον τις απαιτήσεις που έχουν και οι δύο πλευρές. Γι 'αυτό υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση».
Στην ερώτηση αν η μη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο θα τα κάνει όλα καλύτερα, απάντησε ότι «Όποιος πιστεύει πως με ένα πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος όλα στις διατλαντικές εταιρικές σχέσεις θα γίνουν όπως ήταν, υποτιμά τις δομικές μεταβολές».
Για την γερμανική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το αν η πανδημία του κορονοϊού θα αποτελέσει επίσης ένα από τα καθοριστικά θέματα, απάντησε ως εξής:
«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια άλλη προσπάθεια, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού. Είναι μια απόδειξη αδυναμίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτή. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αμερικανο-κινεζική διαμάχη. Μπορεί να μην επιλυθεί απαραίτητα με ένα ψήφισμα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές περιοχές της γης όπου η διεθνής κοινότητα έχει τους ίδιους στόχους. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποχωρήσουν σε ένα τόσο παγκόσμιο ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει άφωνο όταν το σύνολο του κόσμου αντιμετωπίζει μια τέτοια πανδημία. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι ο Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται λίγο πιο μπροστά από την συνολική αδυναμία να δράσει. Στις σημαντικές, τρέχουσες κρίσεις όπως η Συρία ή ο κορονοϊός, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκπληροί πλέον τις απαιτήσεις που θα μπορούσε να έχει κανείς από αυτό. Υπάρχει ένας μόνιμος αυτο-περιορισμός - άλλοτε από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλευρά. Όπως εμφανίζεται να λειτουργεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, απόδεικνύεται ότι η ανάγκη για μεταρρύθμιση δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επείγουσα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει με τριπλά βήματα. Η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πάντως ένας από τους πολλούς στόχους για εμάς», κατέληξε
Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP