«Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι τις γιορτές βγήκαμε κι είχαμε μεγαλύτερη μετάδοση, η Αττική χειροτέρεψε σε ορισμένα σημεία, κι αν «χαλάσει» η Αττική, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί στην Αττική βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ Σωτηρία Μίνα Γκάγκα σχολιάζοντας το αυστηρό απαγορευτικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έως τις 10 Ιανουαρίου.
Όπως εξήγησε, η καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση αρκεί για να δούμε, αν μια εβδομάδα λοκντάουν αρκεί.
Η κ. Γκάγκα ζήτησε τήρηση των μέτρων, καθώς αυτές τις μέρες έγιναν συγκεντρώσεις με περισσότερα άτομα.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τους επομένους μήνες, Δεν θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή για πολύ ακόμα. Όλες οι χώρες παίρνουν χειρότερα μέτρα, δεν είμαστε εμείς, είναι όλη η Ευρώπη. Πρέπει να κρατήσουμε τα μέτρα μέχρι να είμαστε εμβολιασμένοι», τόνισε.
Πριν τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και θα συνεχίσουμε με τις ευπαθείς ομάδες και το κοινό, μπαίνουν και τα άλλα δύο εμβόλια, τα πράγματα θα πάνε καλά, εκτίμησε.
Αξίζει να επισημανθεί πως νωρίτερα σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας στο OPEN για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, αλλά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κορoνοϊού, τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική».
«Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι μέσα στο 2021, αυτή η κατάσταση θα τελειώσει. Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφoρά, αλλά και από την ευχέρια να αποκτήσουμε εμβόλια», επισήμανε. Σημείωσε δε ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και έκανε λόγο για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει την προσοχή της προς αυτές.
«Φόβαμαι ότι η κατάσταση στην Αττική μπορεί να ξεφύγει. Φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος. Συμφωνώ ότι το χειμώνα έχουμε περισσότερα κρούσματα, όχι επειδή ο ιός έχει αλλάξει, αλλα επειδή είμαστε σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται. Να βγαίνουμε και να ανοίγουμε τα παράθυρα ώστε να αερίζονται οι χώροι τόσο στην προσωπική, όσο και στην εργασιακή μας ζωή», σημείωσε.