Στην σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, για τον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων ενόψει του καύσωνα, αναφέρθηκε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σημείωσε ότι θα εξεταστεί και η λήψη μέτρων για τους εργαζομένους. Τι είπε για Μύκονο και Ίο και για την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στον Ant1 υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα για τους εργαζόμενους την ημέρα κορύφωσης του καύσωνα, σημειώνοντας πως περιλαμβάνουν «αυτά που προβλέπονται από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας», καλώντας ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους εκτός γραφείων να είναι πιο χαλαρές στα ωράρια και τις συνθήκες εργασίες.
«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν ευκαιρίες για ξεκούραση, κυρίως στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι έξω», συμπλήρωσε σχετικά.
Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών επισήμανε πως εκδηλώνονται σχεδόν 50 φωτιές ημερησίως, νούμερο αυξημένο σε σχέση με άλλες χρονιές, αποδίδοντάς το στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στην ανθρώπινη αμέλεια «γιατί κάποιοι δεν αναλαμβάνουν την ατομική τους ευθύνη απέναντι στα δεδομένα».
Με αφορμή την πυρκαγιά στην Σταμάτα και στην Ροδόπολη, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε 18 σημεία στην Αττική που είχαν κριθεί «έκτακτης ανάγκης», σημειώνοντας ότι οι περιοχές αυτές είχαν καθαριστεί από τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας. «Αν δεν είχε γίνει αυτό, θα είχαμε ανυπολόγιστες ζημιές», τόνισε ενώ μίλησε για μεγάλη και οργανωμένη μάχη κόντρα στην φωτιά, καθώς και για 21 παρεμβάσεις πρόληψης σε επικίνδυνες περιοχές.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτίες παθογενειών που προκαλούν προβλήματα στις αντιμετωπίσεις κρίσιμων καταστάσεων, εστίασε στις «διαδικασίες , την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και τις δικαιολογίες υπηρεσιών».
«Τήρηση των μέτρων και εμβολιασμός»
Όσον αφορά την έξαρση κρουσμάτων σε Μύκονο και Ίο, χαρακτήρισε την κατάσταση οριακή και σημείωσε πως υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων, και αν οι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. «Το 46% των κρουσμάτων στη Μύκονο αφορούσε τους εργαζόμενους σε εστίαση, ξενοδοχεία, κλαμπ», πρόσθεσε.
«Δεν δαιμονοποιούμε κανένα νησί ούτε στοχοποιούμε κανέναν, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην κρατάνε τις αποστάσεις και να μην φοράνε μάσκες. Το πρόβλημα μας είναι η ασυδοσία», τόνισε.
Διερωτήθηκε αν «είναι δυνατόν μέσα σε κάθε μπαρ, σε κάθε καφενείο να υπάρχει αστυνομία; Όλοι έχουμε ανάγκη να ξεδώσουμε, αλλά λέμε το αυτονόητο: Κρατήστε τις αποστάσεις, φοράτε μάσκες».
Επανέλαβε την έκκληση για εμβολιασμό εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να προχωρήσει το πρόγραμμα «Ελευθερία» και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο μαγαζί της συζύγου του, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει πως «υπάρχουν άνθρωποι που μέσα από τις ιδεολοψίες τους δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Δεν μας τρομάζουν, ούτε εμένα ούτε την οικογένειά μου».