«Οι «νταντάδες της γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα που έρχεται από πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες για να καλύψει ένα μεγάλο κενό για τις σύγχρονες οικογένειες, τη νέα μητέρα, το νέο πατέρα και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως είναι «κοινωνική πολιτική σε μια νέα διάσταση».
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου προγράμματος σε ειδική εκδήλωση στο Free Thinking Zone ο υπουργός σημείωσε πως «οι νταντάδες της γειτονιάς» είναι μια από τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει τα δυο τελευταία χρόνια. Προβλέπει την επιδότηση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη παιδιών ηλικίας από δυο μηνών έως 2,5 ετών. Ήταν μια προεκλογική μας εξαγγελία που ξεκινάμε να υλοποιούμε, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που «απαντά» στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και των εργαζομένων.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μετά τα επιδόματα που έχουμε δώσει για το κάθε παιδί που γεννιέται, τη μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε πάρει για τις οικογένειες και τους πολύτεκνους».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν «νταντά» για τα παιδιά τους από το μητρώο επιμελητών που θα δημιουργήσουμε
«Με το νέο αυτό πρόγραμμα και άλλες δράσεις μας προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Βοηθάμε τις γυναίκες να ξεπερνούν όλα όσα αποτελούν «φρένο» στην επαγγελματική τους ανέλιξη, καθώς δεν θέλουμε να φθάνουν στο σημείο να επιλέγουν: καριέρα ή οικογένεια. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να ακολουθούν τα όνειρά τους και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά τους», τόνισε.
Η Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα σημείωσε πως «οι «νταντάδες της γειτονιάς» έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας μέσα από δομές βρεφονηπιακών, και να καλύψει τις περιπτώσεις που σήμερα δεν είχαν κάπου να απευθυνθούν».
«Είναι σημαντικό ότι οργανώνεται ο κλάδος της παροχής φροντίδας σε βρέφη και μωρά που δεν ήταν οργανωμένος έως τώρα, με προσόντα, διαδικασίες με πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται, έτσι ώστε αφενός οι γονείς να αισθάνονται πιο ασφαλείς για τον άνθρωπο που έρχεται να προσέχει το παιδί τους, αφετέρου οι πάροχοι της φροντίδας, οι επιμελητές να αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο», συμπλήρωσε.