Δήλωση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έκανε ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς πολιτικούς ερασιτεχνισμούς.
Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα:
«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με ευθύνη της Κυβέρνησης, συνεχίζουν να “τραβούν την ανηφόρα”.
Το “αλαλούμ” δε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Ειδικότερα, στις 23 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κουτεντάκης δήλωνε: “Δεν υπάρχει καμία πολιτική “στάσης πληρωμών” στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών”.
Στις 29 Μαρτίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χουλιαράκης δήλωνε: “Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι δημιουργήθηκαν επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές”.
Χθες, 7 Απριλίου, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το Φεβρουάριο 2016.
Σύμφωνα με αυτά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 716.000.000 ευρώ ή κατά 15% από τις αρχές του έτους.
Ενώ, αυξήθηκαν κατά 2,3 δις ευρώ ή κατά 76% από το τέλος του 2014.
Ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας και ανικανότητας.
Η κατάσταση θα είχε περιορισμένο ενδιαφέρον αν το κόστος των ιδεοληπτικών πολιτικών ερασιτεχνισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και της πολύμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με αποκλειστική ευθύνη της, δεν το πλήρωναν όλα τα νοικοκυριά και όλες οι επιχειρήσεις. Δεν το πλήρωνε η χώρα».
«Αριστερή ιδεοληπτική εμμονή στην αύξηση της φορολογίας»
«Η αριστερή ιδεοληπτική εμμονή στην αύξηση της φορολογίας είναι οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις υπαρκτές διαφορές στις θέσεις των εταίρων και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση.
«Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων υπαρκτές διαφορές στις θέσεις των εταίρων» είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ενώ απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης.
Όπως επισήμανε, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση τόσο αναβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων, η αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές συντάξεων και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση χωρίς τυχοδιωκτισμούς οφείλει να λειτουργήσει σοβαρά και αξιόπιστα συμβάλλοντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης και εφαρμόζοντας όμως πολιτικές συμβατές με τις υποδείξεις της επιστήμης και της διεθνούς καλής πρακτικής».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα στα παρακάτω επίπεδα: ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ελληνική πλευρά και υλοποίηση της απόφασης τους 2012 για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Οι δανειστές δεν υλοποίησαν τη δέσμευσή τους για το χρέος»
Μιλώντας στο πάνελ του δεύτερου τραπεζικού φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Κεφάλαιo και η εταιρία "Symeon Tsomokoς" ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Όπως τόνισε, τόσο το ύψος όσο και το προφίλ του χρέους, μετά τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012, βελτιώθηκαν. «Η μέση σταθμική υπολειπόμενη διάρκειά του έχει χρονικά υπερδιπλασιασθεί, το μέσο επιτόκιό του έχει μειωθεί, οι δαπάνες για τόκους έχουν σημαντικά υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητά του. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι οι δανειστές δεν υλοποίησαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, παρά το γεγονός ότι είχαν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι, στη συνέχεια, με ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, η βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε», πρόσθεσε.
«Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η Κυβέρνηση, είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Και οι δανειστές, από τη μεριά τους, να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους», ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας
Μιλώντας για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας έγινε λόγω αποκλειστικής ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης, επισήμανε ότι έχει επιφέρει μεγάλο κόστος στους φορολογούμενους, αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και τεράστια ζημία στους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων, μικρούς και μεγάλους, ιδιώτες και Δημόσιο, Έλληνες και ξένους.