Tετραπλασιασμός των κρουσμάτων από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα. Από 75 στα 284. Επταπλασιασμός νοσούντων στην Αττική. Από 19 στα 141 τα κρούσματα. Αύξηση επίσης του εφησυχασμού, της διασποράς της ψευδαίσθησης ότι “ξεμπερδέψαμε” μετά την επιτυχή διαχείριση κατά την περίοδο της καραντίνας και της συνωμοσιολογίας ότι οι μάσκες είναι περιττές.
Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την αγωνία τους για το αύριο. Ανησυχία που σχετίζεται με το ενδεχόμενο ραγδαίας εξάπλωσης. Κάποιοι εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί ο ρυθμός των τελευταίων ημερών, τότε είναι πιθανό να δούμε μέσα στον Σεπτέμβριο εκτίναξη, ακόμη και διπλασιασμό του συνόλου των κρουσμάτων που είχαμε από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα,.
Τα περίπου 8.600 κρούσματα μπορεί να γίνουν 17.000, εκτιμούν οι ειδικοί, κρίνοντας από τους ρυθμούς και την αυξανόμενη ένταση των τελευταίων ημερών.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων, τα κρούσματα πανελλαδικά τετραπλασιάστηκαν, ενώ ειδικά στην Αττική επταπλασιάστηκαν. Η κατάσταση που δημιουργείται στην προσπάθεια ελέγχου της νόσου είναι εκρηκτική.
Από τα 75 κρούσματα της 2ας Αυγούστου, χθες ανακοινώθηκαν 284 (αύξηση 279%), ενώ στην Αττική, τα 19 κρούσματα επταπλασιάστηκαν σε 141 (αυξηση 642%).
Ο ιός εξαπλώνεται με εκθετικούς ρυθμούς, εξαιτίας του εφησυχασμού από την επιτυχία στη διαχείριση της πρώτης φάσης με την καραντίνα, που οδήγησε στην εντύπωση ότι "τα καταφέραμε". Ταυτόχρονα, η διασπορά από ασυμπτωματικούς φορείς σε συνδυασμό με την δαιμονοποίηση της μάσκας και θεωρίες ότι αυτές είναι περριτές, συνέβαλαν με τη σειρά τους στην ανεξέλεγκτη μετάδοση.
Οι επιστήμονες δεν σταματούν να επισημαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης, ιδίως ενόψει Σεπτεμβρίου, όπου με τη λήξη των καλοκαιρινών αδειών θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, επιστρέφοντας στην εργασία και στο σχολείο, με τους αναπόφευκτους συγχρωτισμούς που αυτά συνεπάγονται.
Στην εξίσωση, μπαίνουν και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι υπερήλικες και οι χρονίως πάσχοντες που ζουν μαζί μας και η υγεία τους εξαρτάται από μας και τις επαφές μας.
Συγκεκριμένες περιοχές όπως η Πάρος, η Μύκονος, ο Πόρος και η Λέσβος μπαίνουν σε σοβαρούς περιορισμούς, προκειμένου να τεθούν όρια στην επέκταση των κρουσμάτων που καλπάζει. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν να περιορίσουν τον ιό σε ολόκληρη τη χώρα, με κύριο "συστατικό" την χρήση μάσκας όπου οι χώροι είναι κλειστοί ή η συγκέντρωση των ατόμων είναι μεγάλη.
Παράγοντες του υπουργείου Υγείας σπεύδουν να τονίζουν την ανάγκη τήρησης της ίδιας σοβαρότητας που είχαμε επιδείξει στην περίοδο της καραντίνας. Ομως ήταν ακριβώς οι περιορισμοί της καραντίνας που οδήγησαν σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές όταν στις αρχές του καλοκαιριού άνοιξε η οικονομία. Στην πράξη η κοινωνία "κινήθηκε σαν ελατήριο μετά από συμπίεση". Το επόμενο δίμηνο είναι κρίσιμο για την έκβαση της πανδημίας στη χώρα, ακριβώς επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Αυτή δεν μπορεί να είναι ίδια με εκείνη που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι απαραίτητη η λήψη των προστατευτικών μέτρων για όλους μας, καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχει να επιστρέψουμε σε μια καθολική καραντίνα.
Μπορούμε να κερδίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται, μέχρι να φτάσουμε στην έγκριση του εμβολίου και την σταδιακή διάθεσή του στην αγορά, προκειμένου να προστατευθούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.