Η ανατροπή που έφερε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ η σημερινή ημέρα είναι ενδεικτική της σύμπλευσης μεταξύ των κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης.
Καθώς οδεύουμε προς την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Αυγούστου ημέρα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις, τα γεγονότα, από μόνα τους, δίνουν μια πιό ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων.
Η αλλαγή τακτικής που έκανε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για διερεύνηση μόνο των καταγγελιών που αφορούν στην τρέχουσα πολιτική περίοδο και συγκεκριμένα από το 2019 ως σήμερα, δείχνει σαφώς την τάση στοχοποίησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, κάτι που επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ από την μέχρι στιγμής στάση του.
Ενώ δηλαδή, μέχρι σήμερα τόσο η στάση βουλευτών και άλλων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έδειχναν ότι συμφωνούσε με την πρόταση της κυβέρνησης, ξαφνικά υπήρξε μια αλλαγή «ρότας», η οποία ουσιαστικά στοχεύει στο να μείνουν απ έξω οι καταγγελίες που έχουν γίνει από το ΚΚΕ και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25 και η Ελληνική Λύση συμφωνούν με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μεγαλύτερο εύρος χρόνου του ερευνητικού αντικειμένου της εξεταστικής.
Έτσι η πρόταση του αντικυβερνητικού μετώπου, που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, δεν κατάφερε να περιορίσει το χρονικό εύρος της ερευνητικής διαδικασίας.
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του θέματος των παρακολουθήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υιοθετήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, δεν φαίνεται να επιδιώκει την ριζική αντιμετώπιση του θέματος και μίας λύσης. Η πρόταση του περιορισμού του χρονικού εύρους της έρευνας δείχνει ότι, στην ουσία, σε κανένα από τα προαναφερόμενα κόμματα δεν ενδιαφέρει να λυθεί η υπόθεση σε βάθος δεκαετίας. Αντίθετα η αποσπασματική αντιμετώπιση δείχνει την πραγματική στάση των δυο κομμάτων που επιθυμούν να φύγει από την εξουσία η Νέα Δημοκρατία.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο παρατηρήθηκε σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι και αυτό του μεταναστευτικού προβλήματος και ειδικότερα του πρόσφατου συμβάντος στον Έβρο. Για το συμβάν αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν ταυτίζεται με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα εξεδήλωσε την πρόθεση του να φέρει το θέμα σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, προκειμένου, όπως ανέφερε «να ερευνηθούν οι συνθήκες του πολυήμερου εγκλωβισμού των 38 στην νησίδα του Έβρου».
Πληθαίνουν οι ενδείξεις
Βέβαια, τα παραδείγματα δεν περιορίζονται μόνο στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Μπορούμε να θυμηθούμε την περίπτωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Μάντζου, ο οποίος κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό τέχνασμα των 600 ευρώ» ο Power pass, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός σε όλες τις δηλώσεις του, μιλάει για κάλυψη του 60% της αύξησης ξεκινώντας από 18 και φτάνοντας ΕΩΣ τα 600 ευρώ.
Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τη σύσταση επιτροπής διαφάνειας για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει αυστηρότατος ευρωπαϊκός έλεγχος για οποιαδήποτε δαπάνη.
Επίσης, το τραγικό και καταστροφικό γεγονός της πυρκαγιάς στη Δαδιά, τον προηγούμενο μήνα, προσφέρθηκε στο «βωμό» της σύμπλευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ υιοθέτησε τόσο την διαλεκτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυβέρνησης των αρίστων», αλλά και τις έωλες, σκοτεινές και ανυπόστατες καταγγελίες ότι η Νέα Δημοκρατία, αφού «κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, επιτρέποντας και την εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών».
Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παρελθόν και ότι τα δυο κόμματα βαδίζουν προς μια πορεία επικείμενης συνεργασίας.
Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει είναι αν η συνεργασία αυτή τελικά θα προχωρήσει έχοντας την έγκριση της ευρείας βάσης των δυο κομμάτων, δηλαδή των ψηφοφόρων και, φυσικά, αν θα συναντήσει εσωκομματικές ενστάσεις από βουλευτές ή πρωτοκλασάτα στελέχη.
Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση που τα παραπάνω εμπόδια ξεπερνιούνται, για να μπορέσουν τα δύο κόμματα να προχωρήσουν σε μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες επιπλέον παραδοχές.
Η σπουδαιότερη είναι να τοποθετηθεί στην ηγεσία πρόσωπο κοινής αποδοχής, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει , μέχρι στιγμής, πρόταση. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, πριν από ενάμιση μήνα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο στήριξης Τσίπρα ως πρωθυπουργού.
Επίσης θα πρέπει να καταρτισθεί μια ατζέντα» με μεταρρυθμίσεις που θα προχωρήσουν. Αυτό μάλλον δυσχεραίνει την κατάσταση καθώς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επί Φώφης Γεννηματά, έχει στηρίξει κάποια σημαντικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ακόμη, θα πρέπει να επιλεγούν τα πρόσωπα αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί που θα διαδραματίσουν τον όποιο κυβερνητικό ρόλο.
Με απλά λόγια, το εγχείρημα της σύμπλευσης και, πιθανώς, μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες και είναι πολύ πιθανόν να μην ευοδωθεί, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης, με απλή αναλογική, δεν δώσει τα επιθυμητά ποσοστά.