Η Βόρεια Κορέα δηλώνει έτοιμη να συζητήσει την αποπυρηνικοποίησή της

Η Βόρεια Κορέα δηλώνει έτοιμη να συζητήσει την αποπυρηνικοποίησή της

Έτοιμη να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου -όταν ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ- είναι η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το Reuters, αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν μυστικές επαφές πρόσφατα κατά τη διάρκεια των οποίων η Πιονγκγιάνγκ παρέδωσε απευθείας το μήνυμα ότι είναι πρόθυμη για τη διεξαγωγή μιας συνόδου, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ αρνήθηκε να πει ακριβώς πότε είχαν πραγματοποιηθεί οι επικοινωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, ωστόσο σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν πραγματοποιήσει πολλές άμεσες επαφές.

«Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο Kim Jong Un είναι πρόθυμος να συζητήσει για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα καλωσόρισε την επικοινωνία χαρακτηρίζοντάς την «θετική». 

Παρά τις δηλώσεις των προθέσεων, τα ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς η Βόρεια Κορέα θα ορίσει την αποπυρηνικοποίηση, την οποία η Ουάσιγκτον βλέπει ως εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Νότια Κορέα και τη λεγόμενη πυρηνική ομπρέλα της αποτροπής από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Εξάλλου, αναλυτές εκτιμούν ότι η βούληση του Trump να συναντηθεί με τον Kim έδωσε στη Βόρεια Κορέα διπλωματική νίκη, καθώς οι ΗΠΑ επέμεναν για χρόνια ότι πριν από μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να προηγηθούν βήματα για την αποπυρηνικοποίηση.

AP Photo/Ahn Young-joon

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς