Η Βόρειος Κορέα καταστρώνει σχέδια επίθεσης στην αμερικανική νήσο Γκουάμ

Η Βόρειος Κορέα καταστρώνει σχέδια επίθεσης στην αμερικανική νήσο Γκουάμ

Σε νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα το καθεστώς της Βορείου Κορέας, ανακοινώνοντας ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον αμερικανικού εδάφους θα αντιμετωπιστεί με «φωτιά και οργή». Δίνει δε συνέχεια στην κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται μετά από την πρόσφατη και ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ, το οποίο προφανώς αισθάνεται «στριμωγμένο» και επιχειρεί να αντιδράσει επιδεικνύοντας το μοναδικό ισχυρό χαρτί που ουσιαστικά διαθέτει.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Β. Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας, Kim Jong-un. Σε άλλη δήλωση, που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα απείλησε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Washington Post, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε μια άλλη επίσημη έκθεση των ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un διαθέτει περίπου 60 ατομικές βόμβες, σημειώνει η Post, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εντούτοις πολλοί ειδικοί κρίνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικός.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη

Οι δύο στους τρεις Αμερικανούν θεωρούν την Β. Κορέα ως την πιο σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ