Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τη συντακτική συνέλευση που εξελέγη στη Βενεζουέλα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως για την ώρα δεν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου Nicolas Maduro, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini.
Η κ. Mogherini τόνισε πως οι αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής «επιδείνωσαν» και μάλιστα με διάρκεια την κρίση στη Βενεζουέλα, και κάλεσε την κυβέρνηση Maduro να αναστείλει την ορκωμοσία της νέας συνέλευσης και να αναγνωρίσει ανοιχτά τη νομοθετική εξουσία της Βουλής.
Η πρόταση για κυρώσεις είχε προέλθει κατά κύριο λόγο από την Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ποινές, βάζοντας «πάγο» σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως ελληνικές διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν πως η Ελλάδα δεν διαφοροποιήθηκε από την κοινή θέση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον πρόεδρο Maduro ενώ λίγες ημέρες πριν τις κάλπες είχαν στοχοποιήσει 13 ανώτερους νυν και πρώην αξιωματούχους.
Στην ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν κάνει ευθέως αναφορά σε επιβολή κυρώσεων στη λατινοαμερικανική χώρα, αν και προειδοποιεί ότι τα κράτη-μέλη είναι «έτοιμα να αυξήσουν σταδιακά την αντίδρασή τους» σε περίπτωση που συνεχιστεί η «υπονόμευση» των δημοκρατικών αρχών.
Η κ. Mogherini εκφράζει τέλος την ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαφάνιση ορισμένων πολιτικών αντιπάλων του κ. Maduro, του Leopoldo Lopez και του Antonio Ledezma, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία ενώ βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Βενεζουέλα: Η γενική εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για νοθεία στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης
H γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη νοθεία στις εκλογές της Κυριακής, έπειτα από τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παρουσίασε διογκωμένο αριθμό ψηφοφόρων.
Συγκεκριμένα, η κα Luisa Ortega Diaz σε συνέντευξή της στο ισπανόφωνο CNN χθες, Τετάρτη, δήλωσε ότι έχει διορίσει δυο εισαγγελείς προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα στους διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου «για μία εξαιρετικά σκανδαλώδη πράξη που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη βία στη χώρα από ό,τι έχουμε ήδη βιώσει.»
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής οδήγησε στη δημιουργία ενός αμφισβητούμενου νέου νομοθετικού σώματος, της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, που θα αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας. Το σώμα αντικαθιστά την εθνοσυνέλευση που βρίσκεται υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση για την οποία οι επικριτές της κυβέρνησης φοβούνται ότι θα καταστείλει τη δημοκρατία στη χώρα.
Με πληροφορίες από skai.gr