O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κήρυξε σήμερα τι εργασίες της 127ης συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που συνεδριάζει στη Λευκωσία με την ευκαιρία της λήξης της εξάμηνης κυπριακής προεδρίας. Η Ελλάδα, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπέγραψε την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως Σύμβαση της Λευκωσίας.
Τη Σύμβαση, που ήταν πρωτοβουλία της κυπριακής Προεδρίας, υπέγραψαν, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Αρμενία, η Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό. Με βάση την πρακτική που ισχύει, οι υπογραφές αυτές είναι αρκετές για να τεθεί σε εφαρμογή η Σύμβαση και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αντιφατική και συχνά ανταγωνιστική τη σχέση ανάμεσα στο οικονομικό σύστημα και τη δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι «αυτό που διαμεσολαβεί, για να μπορεί να κινείται και να επιβιώνει αυτή η σχέση, είναι το κράτος δικαίου».
Ο κ. Κοτζιάς έκανε παρέμβαση, χθες βράδυ, σε άτυπο δείπνο με τους συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε συζήτηση με εισήγηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Γιάγκλαντ, για τη δημοκρατία και την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι αν το κράτος δικαίου καταλυθεί, ή δεν αναπτυχθεί όπως πρέπει, τότε και η σχέση ανάμεσα στο οικονομικό σύστημα και τη δημοκρατία διαταράσσονται βαθέως.
Αναπτύσσοντας τη σκέψη του, υπογράμμισε ότι «για να μην υπάρξει αυτή η διαταραχή με το κράτος δικαίου, χρειάζεται να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτό που ονομάζουμε ανεκτικότητα». Πολλοί στη Δύση, σημείωσε, θεωρούν ότι «είναι ένα ηθικό πλεονέκτημα ότι είμαστε ανεκτικοί, αλλά η ανεκτικότητα, ως ορισμός, προϋποθέτει μια άνιση σχέση, όπου κάποιος ανέχεται τον άλλο, τον διαφορετικό, που δεν είναι ίσος με εκείνον». Γι΄αυτό, εκτίμησε, πρέπει μαζί με την ανεκτικότητα να αναφερόμαστε και στη λέξη «σεβασμός», καθώς, όπως είπε, «η έννοια που εμπεριέχει η λέξη σεβασμός, είναι η σχέση ανάμεσα σε δύο ίσα μέρη μέσα στην οποία ο καθένας σέβεται τη διαφορετικότητα».
Το κύριο μέρος της παρέμβασης του Έλληνα υπουργού αφορούσε τη δημοκρατία, με βάση την Αρχαία Ελλάδα. Στη συζήτηση, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, τονίστηκε από πολλούς ότι η δημοκρατία είναι η έκφραση της πλειοψηφίας και η κυβέρνηση της πλειοψηφίας, γεγονός το οποίο «είναι σωστό, αλλά είναι μονομερές». Διότι, υποστήριξε ο κ.Κοτζιάς, η δημοκρατία πρέπει ταυτόχρονα να προστατεύει τη μειοψηφία, έναντι της πλειοψηφίας, και να δίνει τη δυνατότητα στη μειοψηφία, με διάφορους ασφαλώς νόμιμους τρόπους, να γίνεται πλειοψηφία και να έχει τη δυνατότητα διακυβέρνησης.
Ο υπουργός παρέπεμψε στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον οποίο «μια πλειοψηφία, η οποία κυβερνά καταναγκαστικά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της μειοψηφίας, στο τέλος μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια τυραννία της πλειοψηφίας και όχι σε μια δημοκρατία που διακυβερνά η πλειοψηφία».
Συνοψίζοντας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαρίθμησε τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν και να υπάρχουν στη δημοκρατία, δηλαδή ότι «η δυνατότητα της μειοψηφίας να μετατρέπεται σε πλειοψηφία, ο σεβασμός της πλειοψηφίας απέναντι στη μειοψηφία και το κράτος δικαίου που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα της μειοψηφίας, εωσότου να γίνει και αυτή πλειοψηφία».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που αποδίδει η Κύπρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως θεματοφύλακα των κοινών αρχών και αξιών των χωρών μελών του.
Όπως είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κύπρος αποδίδει, επίσης, τεράστια σημασία στην ιδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ως ο θεματοφύλακα της Συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι το γεγονός πως η εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου είναι υποχρεωτική, ενισχύει την ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Εξήρε τον ρόλο, το έργο και τη σκληρή δουλειά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία είχε ψηλά στις προτεραιότητές της την έννοια του ενεργού πολίτη με έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερα, τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυπριακής Προεδρίας απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά. Χαρακτήρισε δε τη Σύμβαση «ένα νομικό εργαλείο που θα στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένο την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου λόγω της τουρκικής εισβολής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC