Η Ελλάδα στην Ομάδα Επαφής ευρωπαϊκών χωρών για τη Λιβύη

Η Ελλάδα στην Ομάδα Επαφής ευρωπαϊκών χωρών για τη Λιβύη

Ομόφωνη έγκριση του αιτήματος της Αθήνας για συμμετοχή στην Ομάδα Επαφής των ευρωπαϊκών χωρών για τη Λιβύη. 
Η Ομάδα Επαφής- στην οποία η Ελλάδα θα συμμετέχει μαζί με τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ- τελεί υπό την εποπτεία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και αποτελεί άτυπο, μεν, αλλά κρίσιμης σημασίας φόρουμ για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής ως προς τη Λιβύη.
 
Η συμμετοχή στην Ομάδα Επαφής ήρθε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Τρίπολη (28/11/2016), όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστοι δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρεί η Αθήνα με τη λιβυκή πολιτική ηγεσία, καθώς και οι ιστορικού βάθους δεσμοί φιλίας των δύο λαών.
 
Η κατάσταση στη Λιβύη ενδιαφέρει ιδιαίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι μέσω της γειτονικής χώρας διέρχονται μεγάλης κλίμακας μικτές μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Παραδειγματικά αναφέρεται ότι αυτήν τη στιγμή, στη λιβυκή επικράτεια φιλοξενούνται περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προέρχονται από την υποσαχαρική και την κεντρική Αφρική και αναμένουν να βρουν τρόπο για να περάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.
 
Ο κ. Κοτζιάς, με δεδομένη την εφιαλτική αστάθεια που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που παρατηρούνται σήμερα, διαρκώς επαναλαμβάνει τη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και την ανάγκη ταχείας εξεύρεσης συναινετικής πολιτικής λύσης μεταξύ των κομματικών σχηματισμών της χώρας. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να υποστηριχθεί, και η συμφωνία του Skhirat, που στοχεύει στην εθνική συμφιλίωση μέσω διαλόγου, θα πρέπει να εφαρμοστεί. Στόχος όλων των ενεργειών της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, που αποτελούν τις πλέον σοβαρές απειλές για τη Λιβύη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
 
Η ανάγκη υποστήριξης της Λιβύης έχει, ήδη, επισημανθεί στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών της Ελλάδας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμπερίληψη αυτής της θέσης στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (Ρόδος, 8-9/9/2016), στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών. Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει συζητήσει εκτενώς αυτό το ζήτημα και στις συναντήσεις του με Άραβες ομολόγους του, ιδίως στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου (Κάϊρο, 20/12/2016).
 
Η Αθήνα επιδιώκει να λειτουργήσει ως γέφυρα για τη σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-Λιβύης, ενώ ταυτόχρονα θέλει να διευρύνει, με κάθε τρόπο, τη συνεργασία της με την Τρίπολη, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, από την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής ως την παροχή μεταπτυχιακών υποτροφιών σε Λίβυους φοιτητές. Η ταχεία πρόοδος των κοινών δράσεων που είχαν συμφωνηθεί κατά τις επαφές του κ. Κοτζιά στη Τρίπολη με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ Σαράτζ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα, αντανακλάται στην έναρξη, εντός των προσεχών ημερών, της εκπαίδευσης στελεχών της λιβυκής Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Με ποληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ