Η επίσκεψη Μέρκελ, το τετ - α - τετ με Μητσοτάκη και οι νέες ισορροπίες εντός ΕΕ

Η επίσκεψη Μέρκελ, το τετ - α - τετ με Μητσοτάκη και οι νέες ισορροπίες εντός ΕΕ

Από το Νταβός το 2010 στο «go back» και το τρίτο μνημόνιο, η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας ταραχώδους σχέσης συνολικά 16 ετών. Μια σχέση με τη «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης που ξεκίνησε το 2005 και ταυτίστηκε αναπόφευκτα με την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής λιτότητας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τα θετικά και τα αρνητικά της περιόδου Μέρκελ, η Αθήνα ήξερε τι να περιμένει ακόμη και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με την ελληνοτουρκική ατζέντα να επηρεάζεται συχνά από τις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας.

Η μετά Μέρκελ εποχή διέπεται από αβεβαιότητα. Ποια θα είναι η στάση των Πρασίνων στα εξοπλιστικά και των Φιλελευθέρων στην οικονομία, όπως και η ευρύτερη στάση του Βερολίνου έναντι του μεταναστευτικού, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα, στα οποία η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε τη στήριξη που ανέμενε η Ελλάδα.

Η επίσκεψη επομένως της Άνγκελα Μέρκελ που καταφθάνει σήμερα το βράδυ (20.00) στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Σίγουρα τα ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά μένει να τα απαντήσει ο νέος Γερμανός καγκελάριος, που πιθανότατα θα είναι ο Όλαφ Σολτς, με την Αθήνα να ευελπιστεί ότι μέσα σε εντελώς διαφορετικές ισορροπίες εντός ΕΕ, δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί βασικές πολιτικές της Ε.Ε. που θα στηρίζονται και από τη Γαλλία.

Η επίσκεψη ωστόσο της Αν. Μέρκελ και η αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (10.50 πμ), προσφέρεται για έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων που γίνεται σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η επίσκεψή της στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η συνάντηση προσφέρεται για μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, αλλά και συζήτηση ζητημάτων, όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας. Ζήτημα που μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για  δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Διαβάστε ακόμα:

Στην σκιά της επερχόμενης διάσκεψης της Λιβύης, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ