Στο πλευρό της Γερμανίας συστρατεύεται η Γαλλία, προειδοποιώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου των G7, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παραχωρήσεις από την πλευρά του.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος μετέφερε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα του Καναδά τη θέση του προέδρου Μακρόν, ότι για να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα των δασμών, της πυρηνικής συμφωνία του Ιράν, αλλά και της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, ο όποιος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταλήξει στο ότι η Γαλλία, η Γερμανία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ιταλία και ο Καναδάς (δηλαδή οι υπόλοιπες έξι χώρες της G7 πλην των ΗΠΑ), θα πρέπει να αντισταθούν στην απόφαση του Ντ. Τραμπ για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς και άλλα θέματα.
Η στάση του Μακρόν εναρμονίζεται με εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προανήγγειλε πριν την G7 πως θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις πολυμερείς συμφωνίες και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έλθουμε αντιμέτωποι με αντιπαραθέσεις» ιδίως σε ό,τι αφορά «το διεθνές εμπόριο, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτικές ανάπτυξης» είχε δηλώσει η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια σημαντική στροφή στην προσέγγιση του Γάλλου ηγέτη, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον είχε επιδιώξει να αναπτύξει ένα καθεστώς «ιδιαίτερης φιλίας», εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και να υποχωρήσει από την απόφασή του για την επιβολή δασμών.
Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι λίγο πριν τη Σύνοδο ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε μία αν μη τι άλλο «έντονη» διατύπωση σχετικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν τα λουκάνικα: είναι καλύτερο να μην ξέρει κανείς τι περιέχουν».
Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί το κοινό ανακοινωθέν να δηλώνει ότι το εμπόριο πρέπει να είναι ανοιχτό, δίκαιο και ελεύθερο μεταξύ των μελών της G7 αλλά και πέραν αυτής, καθώς και ότι όλα τα μέλη της να δεσμεύονται πως θα τηρήσουν τους κανόνες, επιδιώκοντας τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Τέλος, δήλωση δεν θα πρέπει να περιέχει αναφορά για το Ιράν που δεν τηρεί τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας ή οποιαδήποτε καταδίκη της.
(φωτογραφία AP)