Οι γερμανικές αρχές παραδέχθηκαν σήμερα ότι την άνοιξη κατά λάθος απέλασαν στο Πεκίνο έναν αιτούντα άσυλο που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων η οποία διώκεται από τις κινεζικές αρχές, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Η υπηρεσία αρμόδια για τις απελάσεις των αιτούντων άσυλο βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών επικρίσεων τους τελευταίους μήνες αφού πολλοί επαναπατρισμοί μεταναστών θεωρήθηκαν παράνομοι, μεταξύ των οποίων και αυτός ενός άνδρα που το Βερολίνο κατηγορεί ότι ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν χωρίς όμως να έχει καταδικαστεί ποτέ.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο BR, στις 3 Απριλίου ένας νεαρός Ουιγούρος θα έπρεπε να παρουσιαστεί για να εξεταστεί το αίτημά του για την παροχή ασύλου. Όμως το σχετικό φαξ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των βαυαρικών αρχών, οι οποίες απέλασαν τον 22χρονο την ίδια ημέρα στην Κίνα.
Ο δικηγόρος του νεαρού δήλωσε ότι έκτοτε δεν έχει λάβει νέα από τον πελάτη του. «Δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής, φοβόμαστε ότι έχει συλληφθεί», τόνισε ο Λέο Μπόργκμαν.
«Με δεδομένη την κατάσταση (στη Σινζιάνγκ, την επαρχία όπου ζει η πλειονότητα των Ουιγούρων) η απέλαση στην Κίνα είναι απαράδεκτη», παραδέχθηκε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπέρμπρλ Κόφλερ.
Τα τελευταία χρόνια ακραίοι Ουιγούροι αντάρτες έχουν εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις στην Κίνα και οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις ατομικές και τις θρησκευτικές ελευθερίας της τουρκόφωνης αυτής μειονότητας.
Εκπρόσωποι των Ουιγούρων εκτιμούν ότι το Πεκίνο διεξάγει μια εκστρατεία καταπίεσης εναντίον ολόκληρης της μειονότητας εξαιτίας των πολιτιστικών και θρησκευτικών της ιδιαιτεροτήτων.
Η υπόθεση αυτή θυμίζει και τα λάθη που έγιναν με την απέλαση στην Τυνησία φέτος το καλοκαίρι του Σάμι Α., τον οποίο η Τύνιδα ταυτοποίησε ως Σάμι Ιντούντι. Ο άνδρας αυτός, που φέρεται να ήταν σωματοφύλακας του μπιν Λάντεν, ζούσε επί χρόνια στη Γερμανία με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, ενώ δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για κάποιο αδίκημα. Δικαστήριο είχε απαγορεύσει την απέλασή του στην Τυνησία, όμως οι αρμόδιες αρχές είδαν το σχετικό φαξ πολύ αργά.