Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα ελληνικά νησιά, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών να έχει ξεπεράσει τους 25.000. Όπως αναφέρει και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλιμάκωσης των ροών μέχρι στιγμής έχει αποτύχει.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, από τον Μάρτιο του 2016 επαναπροωθήθηκαν στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συμφωνίας 1.904 άνθρωποι από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Στη βάση της ίδιας συμφωνίας η ΕΕ υποδέχθηκε το ίδιο διάστημα 24.348 Σύρους από την Τουρκία, εκ των οποίων οι 8.996 οδηγήθηκαν στη Γερμανία.
Μάλιστα, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, στον απόηχο των αυξανόμενων ροών, ήταν το κεντρικό ζήτημα της συνομιλίας που είχε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση, συζητήθηκε «η κατάσταση στο Αιγαίο και η συνεργασία στο πεδίο διαχείρισης των ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ανησυχία και αγωνία για το ζήτημα εκφράζεται εμμέσως και μέσα από σημερινές δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Εσωτερικών, Στέφαν Μάιερ. Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke καλεί την Ελλάδα να επισπεύσει τις διαδικασίες απελάσεων. «Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόοδο όσον αφορά τον πολύ χαμηλό αριθμό επαναπροωθήσεων προκειμένου να βελτιωθεί η δύσκολη κατάσταση στα hotspot των ελληνικών νησιών», λέει χαρακτηριστικά, αξιώνοντας την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «είναι ύψιστης σημασίας και για τον περιορισμό των παράνομων μετακινήσεων προς τα ελληνικά νησιά», καθώς παρεμποδίζει το έργο των διακινητών και αποτρέπει θανάτους στο Αιγαίο.
«Καμπανάκι» Κνάους
«Η κατάσταση στα νησιά είναι αφόρητη για την Ελλάδα», ανέφερε ο Γκέραλντ Κνάους, ερευνητής για θέματα μετανάστευσης και πρόεδρος της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας", κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.
«Η κατάσταση ήταν πάντοτε οριακή, είχε πολύ λίγους γιατρούς, μικρή ασφάλεια, κακό εφοδιασμό. Οι Έλληνες εντούτοις έχουν τις περισσότερες κατά κεφαλήν αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταφέρουν μόνοι τους να επεξεργάζονται γρήγορα αυτές τις αιτήσεις, επισήμανε ο κ. Κνάους, για να προσθέσει: «Τώρα, οι ροές αυξήθηκαν και πάλι, έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αν δεν λάβουν περισσότερη υποστήριξη, το σύστημα ασύλου τους θα καταρρεύσει εντελώς τους επόμενους μήνες».
Και ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Pro Asyl» ζητά να βελτιωθεί η κατάσταση λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών / προσφύγων στα ελληνικά νησιά κατά το dpa: «Το νόμιμο δικαίωμα των προσφύγων στο Αιγαίο στην προστασία, συστηματικά αγνοείται», κατά τον διευθυντή του, τον Γκίντερ Μπούρκχαρντ. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων περίπου το 40% είναι ανήλικοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο οργανισμός "Pro Asyl" ζητά την κατανομή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την πρόσβασή τους σε μια δίκαιη διαδικασία χορήγησης ασύλου εντός αυτής. Ειδικά για τους ανήλικους θα πρέπει να καταστεί δυνατή η συνέχιση του ταξιδιού τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.