Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με οριακές πλειοψηφίες

Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται με οριακές πλειοψηφίες

Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και απαιτούν μια άλλου είδους αντιμετώπιση. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Εμείς τονίζαμε και προεκλογικά ότι η χώρα στην κατάσταση την οποία βρίσκεται δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά με οριακές πλειοψηφίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την νίκη του, χωρίς αυτοδυναμία ακόμη και με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών, δημιούργησε για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες ώρες μία αναπαλαιωμένη κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Μία συγκυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 155 βουλευτών, χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία, όπως και τον Ιανουάριο του 2015. Δεν πέρασαν παρά μόνο δύο μήνες και η κυβέρνηση στηρίζεται πλέον σε 153 βουλευτές».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και στην απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μην «βάλει πλάτη» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε: «Σε ποιο ασφαλιστικό να βάλει πλάτη; Γνωρίζετε εσείς την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό; Οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν προτάσεις, κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από ευχές. Εξάλλου, για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή. Εμείς, δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Οι έως σήμερα ενέργειες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από απίστευτη προχειρότητα. Εμείς έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για το ασφαλιστικό, που ξεκινούν από τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους και αφορούν στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, την αρχιτεκτονική και τη χρηματοδότησή του. Επειδή οι σχετικές διαρροές οργιάζουν τονίζω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των εισφορών για μισθωτούς και επιχειρήσεις και προ πάντων η φαλκίδευση της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση θα μας βρουν απέναντι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση συντάξεων. Όσον αφορά για την ψήφιση της συμφωνίας τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόνη της διαπραγματεύθηκε αναποτελεσματικά και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Στη συνέχεια έφερε την Βουλή στο δίλημμα παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη βάλαμε πλάτη, όχι σε μία αδιέξοδη πολιτική. Αυτή είναι η εθνικά υπεύθυνη στάση μας.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι υπονομεύετε τη διαπραγμάτευση. Είναι έτσι; Και αν όχι, που αποδίδετε τις παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων από το εξωτερικό που σας "σπρώχνουν" προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Ολάντ, Σουλτς κ.α)..

Μόλις σας εξήγησα ότι με την στάση μας κρατήσαμε το καλοκαίρι την χώρα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Όμως κοιτάξτε η κυβέρνηση προχωρά ξανά σε μία οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη πολιτική που θα φέρει την χώρα σύντομα ξανά στα ίδια αδιέξοδα της διακινδύνευσης της ευρωπαϊκής πορείας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφερόμενος στα σενάρια περί οικουμενικής τόνισε: «Η θέση μας είναι σταθερή. Απαιτείται κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που επιδιώκουν την υπέρβαση της κρίσης με παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Δέσμευση σε βαθιές αλλαγές, αναγκαίες τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και σε αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για αναθεώρηση των επαχθών όρων του μνημονίου. Δέσμευση σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την απλή αναλογική, την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη ΝΔ τόνισε ότι: «Όπως η χώρα χρειάζεται μία αποτελεσματική κυβέρνηση έτσι χρειάζεται και αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και ασχολείται περισσότερο με την εσωκομματική της κόντρα και λιγότερο με την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση, ασκεί ανεπαρκή και στείρα αντιπολίτευση. Εξάλλου δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη. Η πολιτική της περιόδου 2004-2009 οδήγησε την χώρα στα μνημόνια και στη συνέχεια είχαμε τον λαϊκισμό των Ζαππείων. Σε κάθε περίπτωση η ανασυγκρότηση της δεξιάς παράταξης αφορά την Ν.Δ., εμείς δουλεύουμε για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ