Η Κίνα εξετάζει χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Η Κίνα εξετάζει χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Η Κίνα άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την ώρα που οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονταν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η Κίνα έχει προσυπογράψει τις κλιμακούμενα αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της απομονωμένης γειτονικής της χώρας ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για την εκτόξευση απειλών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο» πρόσθεσε.

«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».

Το Πεκίνο έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα σε ό,τι, αφορά τη Βόρεια Κορέα και εδώ και καιρό φοβάται ότι η κατάρρευση της απομονωμένης γειτονικής χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα προσφύγων στη βορειοανατολική Κίνα, ή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να μολύνει κινεζικές περιοχές. Η Βόρεια Κορέα λειτουργεί επίσης ως μία χώρα απορρόφησης των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, επίσης στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι οι ανώτατοι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να διαλύσουν τις παρεμβολές, να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να φθάσουν σε μία βασική συμφωνία για την προώθηση και την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την προώθηση και εδραίωση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού για τη χερσόνησο», δήλωσε ο Γουάνγκ σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, θέλουμε να δούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν θετικές προσπάθειες για αυτό. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον εποικοδομητικό της ρόλο», πρόσθεσε.

Η Κίνα θεωρεί το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου θέμα ασφαλείας και το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι να καθίσουν και να βρουν ένα τρόπο για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Την ίδια ώρα, χρειάζεται να υπάρχει ένα ειρηνευτικός μηχανισμός για τη χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον εξαιρετικά μοναδικό και σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα. Και ο ρόλος αυτός θα συνεχιστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ