Ως το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, μετά την ανεργία, αντιμετωπίζουν πλέον οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία qed για την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας: «Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή! Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα 20 χρόνια είναι η κλιματική αλλαγή».
Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την Κλιματική Αλλαγή!
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) 18 Σεπτεμβρίου 2019
Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα 20 χρόνια είναι η κλιματική αλλαγή. #ypen pic.twitter.com/Nl5KKS1qct
Η ανεργία/επαγγελματική αποκατάσταση κρατά την πρώτη θέση της λίστας (με 45% πρώτη ή άλλη αναφορά) και ακολουθούν, η κλιματική αλλαγή με 31% και η ρύπανση του περιβάλλοντος με 30%. Η οικονομική κρίση (26%) και η οικονομική δυσχέρεια (18%) παραμένουν ψηλά, ενώ το «κύμα προσφύγων και μεταναστών» και η εγκληματικότητα μοιράζονται το 14%.
Ακόμα, οι ερωτηθέντες τοποθετούν την κλιματική αλλαγή (43%) και την καταστροφή/ρύπανση περιβάλλοντος (34%) στην κορυφή των παγκόσμιων προβλημάτων του άμεσου μέλλοντος. Ακολουθούν, ο κίνδυνος πολέμου (24%) και η ανεργία (23%).
Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι 1.356 πολίτες που απάντησαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμφανίζονται θετικοί για: ανακύκλωση και κομποστοποίηση (91%), ΑΠΕ ως αποκλειστική πηγή ενέργειας των δημόσιων κτιρίων (90%), απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (88%), εκμηδένιση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 (86%), βιοκλιματική αρχιτεκτονική (86%), νέα φορολογική πολιτική με βάση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (72%), ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται τα διόδια στις πόλεις (52%).
Αναγκαία κρίνεται η οικονομική στήριξη, καθώς το 33% των υψηλών εισοδημάτων έχει προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, έναντι μόλις 13% των χαμηλών.