Το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση Novartis, που απαριθμεί 3.000 σελίδων, διαβιβάστηκε στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς από την Γενική Επιθεωρήτρια Μ. Παπασπύρου προκειμένου να αξιολογηθεί, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, το έγγραφο αναμένεται να μελετηθεί αναλυτικά από τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Παράλληλα, όπως έχει προαναγγελθεί θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσουν στην κλήτευση ως υπόπτων ή όχι των δέκα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται. Το πόρισμα θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Πρέπει να σημειωθεί ότι αφορά υπαλλήλους και όχι πολιτικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι η εξελίξεις έρχονται στον απόηχο των πληροφοριών για απουσία εντοπισμού παράνομου χρήματος στα ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα, καθώς και της παραίτησης του πρώην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή, ο οποίος διαφώνησε (πέραν των άλλων) και με χειρισμούς στην έρευνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα φαίνεται πως ορισμένα εξ αυτών δεν θα δώσουν ανωμοτί καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτους, αντίθετα τα σκέλη που τους αφορούν θα αρχειοθετηθούν, αφού το πολυσέλιδο πόρισμα δεν οδήγησε σε ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το επίμαχο πόρισμα ουσιαστικά αναφέρεται στην τιμολόγηση μόλις πέντε σκευασμάτων της περιόδου 2006-2014, ενώ η πλειοψηφία αυτών περιορίζεται στη διετία 2012 – 2014.
Τα εν λόγω φάρμακα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης, ενώ στο πόρισμα περιλαμβάνεται πληθώρα στοιχείων από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών.