Ανεμογεννήτριες ναι, αρκεί να είναι κρατικές. Την ώρα που η Microsoft έρχεται στην Ελλάδα, στην Αρκαδία θέλουν ανεμογεννήτριες, αρκεί να είναι κρατικές. Αν μια ανεμογεννήτρια είναι κρατική δεν κάνει κακό στο περιβάλλον, ενώ αν ήταν ιδιωτική θα έκανε.
Αυτό είπε, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα arcadiaportal.gr, ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Χείλαρης στο περιφερειακό συμβούλιο Αρκαδίας και οι υπόλοιποι το επικρότησαν. Ανάμεσα τους και οι «φιλελεύθεροι» Παναγιώτης Νίκας, ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο προκάτοχός του Πέτρος Τατούλης.
“Θέλουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με προϋποθέσεις αυτές να γίνονται από κρατικό δημόσιο φορέα για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός και να γίνουν σε χώρους με τον μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος, όχι να δίνονται σε εταιρείες”, ήταν τα λόγια του προέδρου της επιτροπής αγώνα.
Αντίδραση δεν φαίνεται να υπήρξε. Συμφώνησαν όλοι, ανεξαρτήτως κομματικής παράταξης.
Αποτέλεσμα να απορριφθεί πανηγυρικά από το περιφερειακό συμβούλιο η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ν. Κυνουρία. Οχι μόνο επειδή ο Δήμος διαφωνεί με το έργο, αλλά επειδή ο επενδυτής είναι ιδιώτης και όχι το κράτος.
Αυτή είναι η λογική που μας έφερε στην χρεοκοπία. Η Ελλάδα έχει μολυνθεί βαθιά από τον ιό. Μια κοινωνία που έχει τον ανταγωνισμό στο αίμα της πιστεύει στο κράτος για τους λάθος λόγους. Διότι το πρόβλημα τελικά είναι της ίδιας της κοινωνίας, δεν είναι του κράτους.
Το αποδεικνύουν αυτά που συμβαίνουν σε δεκάδες τομείς, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, παντού. Η άποψη ότι το κράτος είναι καλύτερο από τον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη διάχυτη παντού στην χώρα. Επιδρά αρνητικά στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και σε όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς. Το χειρότερο, αναπαράγει και ενισχύει μια αντίληψη, η οποία ευθύνεται για τη χρεοκοπία της.
Το αποδεικνύουν αυτά που συμβαίνουν σε δεκάδες περιπτώσεις δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με τις ανεμογεννήτριες και μάλιστα στα νησιά να αποτελούν μια χαρακτηρστική περίπτωση.
Δήθεν “οικολογίζοντες” συνεχίζουν να ενοχλούνται από την θέα της ανεμογεννήτριας στο απέναντι βουνό αλλά όχι από το φουγάρο της... κρατικής ΔΕΗ στις περιοχές όπου αυτή διατηρεί ακόμη ρυπογόνες μονάδες. Οι ίδιοι θα ήταν οι πρώτοι που θα επαναστατούσαν αν καλούνταν να πληρώσουν το πραγματικό κόστος του συμβατικού ρεύματος το οποίο καταναλώνουν και το οποίο σήμερα επιδοτείται με εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο από όλους τους καταναλωτές προκειμένου να απολαμβάνουν την ίδια τιμή ρεύματος με τους υπόλοιπους.
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου στην Ελλάδα πρόκειται να έλθει να επενδύσει ο κολοσσός της Microsoft.
Διαβάστε ακόμα: