Με ένα κείμενο - κραυγή αγωνίας, οι Γάλλοι γιατροί σημαίνουν συναγερμό, δηλώνοντας εξαντλημένοι από την πανδημία, αλλά και από τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν. Το να έχουν προτεραιότητα στην υγειονομική περίθαλψη όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού «δεν είναι εφικτό». Ωστόσο οι γιατροί εκφράζοντας την κούρασή τους, αναδεικνύουν τα ηθικά διλήμματα που συνδέονται με την εισροή μη εμβολιασμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde της Τετάρτης και έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές χώρες. Πρόκειται για πρωτοβουλία ομάδας δεκαπέντε γιατρών από τη Νουβέλ-Ακιτέν της νοτιοδυτικής Γαλλίας και αναφέρεται στην ερώτηση συναδέλφου τους «ο οποίος κλήθηκε να αναβάλλει επεμβάσεις προκειμένου να εφαρμόσει το λευκό σχέδιο».
Το «λευκό σχέδιο»
Το «λευκό σχέδιο», που ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της Γαλλίας λόγω του κορονοϊού, επιτρέπει στα νοσοκομεία να προγραμματίσουν εκ νέου τις επεμβάσεις και να μετακινήσουν προσωπικό σε υπηρεσίες εντατικής θεραπείας με βάση τις ανάγκες της πανδημίας.
«Είναι φυσιολογικό να στερούνται οι ασθενείς κρεβάτια εντατικής θεραπείας ή χειρουργική φροντίδα, ακόμη και μη επείγουσας ανάγκης, για να φροντίζουν άτομα που έχουν επιλέξει να αναλάβουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19 όταν μπορεί να αποφευχθεί;» ρωτά ο γιατρός, δείχνοντας τους ανεμβολίαστους.
«Τίθεται ένα ερώτημα από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας: Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το καθεστώς εμβολιασμού στην ιεράρχηση;», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι «η λύση να μην εισαχθούν στην ανάνηψη άτομα που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν απορρίπτεται».
Σε κίνδυνο και οι ζωές των άλλων
Ωστόσο, «το να μην εμβολιαστείς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σου και τη ζωή άλλων, ειδικά ασθενών με αδύναμη ανοσολογική άμυνα, αλλά και στερούν από πιο ευάλωτα άτομα την πρόσβαση στην εντατική θεραπεία, καθυστερώντας τη φροντίδα άλλων ασθενών με χρόνιες παθολογίες», συνεχίζει το κείμενο.
«Όποιος έχει μολυνθεί με COVID πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αποτελεσματική φροντίδα, είτε είναι εμβολιασμένος είτε όχι», επέμεινε η Ένωση Γενικής Ιατρικής (SMG) της Γαλλίας, την Τετάρτη σε ανακοίνωσή της.
Ο γάλλος υπουργός Υγείας, Oλιβιέ Βεράν, υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας: «Μια μικρή πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο μη εμβολιασμένων ασθενών» και «άτομα που είναι εμβολιασμένα αλλά πολύ ευάλωτα, πολύ ηλικιωμένοι ή χρόνια πάσχοντες».
Πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστοι
Στη Γαλλία, υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστοι. Οι λόγοι για την άρνηση του εμβολίου είναι ιδεολογικοί και συχνά συνδέονται με τον φόβο για τα νέα εμβόλια, άλλες φορές και με την έλλειψη πληροφόρησης. Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης ότι περιμένουν το γαλλικό εμβόλιο.
Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γαλλία, 52 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (σχεδόν το 78% του συνολικού πληθυσμού). Η κυβέρνηση διεύρυνε επίσης τον εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών την Τετάρτη.
Εξάντληση και παραλλαγή Όμικρον
Την ίδια ώρα, η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται «πολύ γρήγορα» στη Γαλλία και θα μπορούσε να επικρατήσει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση, όλοι προετοιμαζόμαστε (...) να δούμε κάτι πολύ δυνατό να ξεδιπλώνεται μπροστά μας», προειδοποίησε την Τετάρτη (AP -HP) ο Μαρτέν Χιρς, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Βοήθειας στο Παρίσι.
«Ο γιατρός από την πλευρά του παραμένει πάνω από όλα πολίτης (εμβολιασμένος), χτυπημένος από την εξάντληση στην εργασία, σε ένα σύστημα υγείας που το βλέπει να καταρρέει», σημειώνουν οι υπογράφοντες.
Απειλή για τον πληθυσμό
Είναι δύσκολο οι γιατροί να βλέπουν τους μη εμβολιασμένους ασθενείς να γεμίζουν τα κρεβάτια και να «εξευτελίζουν» το σύστημα υγείας, να αναβάλλουν τη φροντίδα άλλων ασθενών που είναι εμβολιασμένοι αλλά δεν μπορούν να κάνουν την επέμβαση που περίμεναν, τονίζουν γάλλοι υγειονομικοί.
«Φυσικά, αντιμετωπίζουμε όλους τους ασθενείς, αλλά βλέπετε την ηθική πολυπλοκότητα του προβλήματος». Για τον καθηγητή Ντιντιέ Σικάρ, πρώην πρόεδρο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας (CCNE) στη Γαλλία, οι ανεμβολίαστοι «γίνονται απειλές για ολόκληρο τον πληθυσμό, εμποδίζοντας ακόμα και τη θεραπεία των ατόμων με καρκίνο».