Αύξηση του διαδικτυακού εθισμού από 40% σε 60% για τα αγόρια και από το 20% σε 40% για τα κορίτσια, στην εποχή του εγκλεισμού. Έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας με το 78% των περιστατικών να καταγγέλλονται για πρώτη φορά σε σπίτια χωρίς προηγούμενο ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς. «Βροχή» από άγρια εγκλήματα αναίτιας βίας και 17 γυναικοκτονίες - αριθμός ρεκόρ μέσα σε ένα χρόνο, το 2021. Εκτόξευση των διατροφικών διαταραχών κατάθλιψη απελπισία ψυχώσεις:
Όλα αυτά συνθέτουν το οδυνηρό αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχική υγεία που στην πατρίδα μας παρέμενε για χρόνια ζήτημα-ταμπού με τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί.
Η εικόνα αυτή επιχειρείται να αλλάξει με το πλάνο της κυβέρνησης για την δημιουργία 104 νέων δομών που καλύπτουν τεράστια κενά και θα χρηματοδοτηθούν με 56 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψη. Το πρόβλημα έχει αναδείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση, πρόληψη, νοσηλεία σε δομές της γειτονιάς και με κατά οίκον κινητές μονάδες, για όλα τα ψυχικά προβλήματα και ειδικότερα για τα προβλήματα των εφήβων, απαιτεί άμεσα μέτρα.
Την αναδιάρθρωση που πρόκειται να επιτευχθεί σε αυτόν τον πολύπαθο τομέα αναλύει στο Liberal.gr η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη υπεύθυνη για την ψυχική υγεία η οποία ξεκίνησε την αναδιοργάνωση δημιουργώντας τον πρώτο ψηφιακό χάρτη με τις υπάρχουσες δομές ώστε να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει και να μπορεί να μετρήσει τις ανάγκες των πολιτών.
Ανάμεσα στις 104 νέες δομές ψυχικής υγείας που θα δημιουργηθούν στην επικράτεια με χρηματοδότηση 56 εκατομμυρίων € από το ταμείο ανάκαμψης ξεχωρίζουν το πρώτο στην Ελλάδα κέντρο διατροφικών διαταραχών το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο υλοποιώντας ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2009.
Μια ακόμα «άφιξη» αφορά τα 10 κέντρα πρώιμης παρέμβασης για την ψύχωση των εφήβων που θα λειτουργήσουν πανελλαδικά, με τα πρώτα πέντε να ανοίγουν τις πόρτες τους σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο, ώστε να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρά προβλήματα που πυροδοτούνται από στρεσογόνα ερεθίσματα μετά την ηλικία της πρώιμης ήβης.
Νέες δομές για έγκαιρη διάγνωση και φιλοξενία παιδιών με αυτισμό
Πολύ σημαντικά είναι τα έργα που θα γίνουν και στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του αυτισμού, με κέντρα πρόληψης κι έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να μπορεί να διαγνωστεί η διαταραχή από τα πρώτα δύο χρόνια ζωής. «Στην Ελλάδα πολλά παιδιά λαμβάνουν διάγνωση για τον αυτισμό στο πέμπτο ή το έκτο έτος ζωής που είναι ήδη πολύ αργά- έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος θεραπευτικής παρέμβασης» εξηγεί η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη, μιλώντας για τις νέες δομές που θα ανοίξουν την πόρτα τους και στις οποίες περιλαμβάνονται μονάδες φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα ημέρας ακόμα και δομές, προκειμένου να μπορούν να μείνουν τα παιδιά με αυτισμό.
Ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο στα νοσοκομεία
Μείζονος σημασίας είναι και το έργο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τον πρόεδρο της, Βαγγέλη Φιλόπουλο σχετικά με την ψυχική στήριξη των ογκολογικών ασθενών με υπηρεσίες ψυχικής υγείας που θα λειτουργήσουν σε όλα τα ογκολογικά νοσοκομεία ώστε να υπάρξει και εκπαίδευση των ιατρών και των νοσηλευτών για το πώς αντιμετωπίζουν τον ογκολογικό ασθενή, από το πώς του ανακοινώνουν την διάγνωση, αλλά και στην συνέχεια πώς τον στηρίζουν σε κάθε βήμα στο «ταξίδι» της ογκολογικής περίθαλψης.
Ήδη η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την δέσμευση της να φέρει στο προσκήνιο την αντιμετώπιση των ογκολογικών νοσημάτων με το μεγάλο εθνικό σχέδιο Σπύρος Δοξιάδης στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν προγράμματα προσυμπτωματικό εξετάσεων τον καρκίνο του μαστού τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας τον καρκίνο του παχέος εντέρου κι άλλα χρόνια νοσήματα.
Κινητές μονάδες ψυχικής υγείας σε απομακρυσμένα χωριά
Άλλη μεγάλη καινοτομία την οποία επιβάλλει η ιδιαίτερη γεωγραφική ιδιομορφία της χώρας μας είναι οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας μονάδες που θα οργώσουν βουνά και πεδιάδες, θα φτάσουν σε απομακρυσμένα χωριά όπως για παράδειγμα στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές στην Ήπειρο για να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι.
Η γεωγραφία της χώρας μας είναι τέτοια που απαιτεί κινητές μονάδες οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση που σε αυτές τις κλειστές κοινωνίες γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα τα οποία μπορεί να κρύβονται μέσα στα σπίτια.
Οι νέες δομές ψυχικής υγείας θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις υπάρχουσες μη κυβερνητικές οργανώσεις και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στο πεδίο αυτό και με την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς ο Δήμος μπορεί να προσφέρει πολλά, ειναι το πρώτο στήριγμα των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Η επανάσταση στην ψυχική υγεία θα στηριχθεί σε ένα ΣΔΙΤ με αναβαθμισμένο το ρόλο των δημοτικών υπηρεσιών, με βοήθεια στο σπίτι
«Όταν παρέλαβα τον τομέα της ψυχικής υγείας, στην Ελλάδα υπήρχαν συνολικά 60 κλίνες για εφήβους με ψυχιατρικά προβλήματα μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και καταφέραμε και αυξήσαμε αυτές τις κλίνες κατά 39 σε νοσοκομεία της Αττικής, στην Τρίπολη την Αλεξανδρούπολη κι αλλού» επισημαίνει η Ζωή Ράπτη.
Νέες επίσης δομές θα δημιουργηθούν και για τους ηλικιωμένους με άνοια που αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Είναι κοινό μυστικό πως η πανδημία γιγάντωσε σοβαρά προβλήματα όπως και τις εξαρτήσεις από το διαδίκτυο, αλλά και τις ουσίες.
Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στο διαδίκτυο σε σημείο που μετά να μη θέλουν να βγουν με τους φίλους τους, η ενδοοικογενειακή βία τα οδήγησε σε συμμορίες ανηλίκων που ανακυκλώνουν την βία, ενώ το υγειονομικό προσωπικό υπέστη επαγγελματική εξουθένωση.
Μέσα από την πανδημία υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς μπόρεσαν να ενισχυθούν στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Σωτηρία με τάμπλετ που τους προσέφερε ένα καινοτόμο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας μέσω του οποίου μίλησαν με ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές και με τα μέλη της οικογένειας τους για να ενισχυθούν.
Στη διάρκεια της πανδημίας, μέσω των τάμπλετ, έγιναν 12.000 κλήσεις, αριθμός που δείχνει την μεγάλη ανάγκη που είχαν και οι νοσηλευτές οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τη μεγαλύτερη επαγγελματική εξουθένωση και οι ασθενείς κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης νοσηλείας.