O Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε σήμερα ότι «αποφάσισε» να υπογράψει δύο νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, για την άρνησή της να αποσύρει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.
«Εισάγουμε πολύ καλές λύσεις στην Πολωνία που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο Duda σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Ο δημοκρατικός χαρακτήρας του δικαστικού συστήματος ενισχύεται», πρόσθεσε.
Τα δύο νομοσχέδια αφορούν την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας κατά της Πολωνίας. Το συγκεκριμένο άρθρο οδηγεί σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια και είναι η πρώτη φορά που μία χώρα-μέλος απειλείται άμεσα με μια τέτοια ποινή.
Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Frans Timmermans, έρχεται έπειτα από δύο χρόνια διενέξεων με την κυβέρνηση της Βαρσοβίας, στη διάρκεια των οποίων η Κομισιόν καλούσε την Πολωνία να αποσύρει αμφιλεγόμενους νόμους με τους οποίους εκτιμάται ότι επιχειρείται η κυβερνητική χειραγώγηση στη Δικαιοσύνη αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ενημέρωσε ότι πλέον θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών της ΕΕ να επιβεβαιώσουν ότι οι νομοθετικές αλλαγές της Πολωνίας στο δικαστικό σύστημα συνιστούν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» των αξιών της ΕΕ και ιδίως του κράτους δικαίου.
Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει νέος πρωθυπουργός στη χώρα, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντά του μόλις αυτό το μήνα, η Κομισιόν του παρέχει περιθώριο τριών μηνών προκειμένου να αναστρέψει την κατάσταση και να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του Άρθρου 7 στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε εισηχθεί 16 χρόνια πριν, για να καταστήσει τα κράτη-μέλη της υπεύθυνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 7 συνιστούσε μια δικλείδα ασφαλείας για το ότι κράτη δεν θα παραβιάσουν τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό τους φόβους που εγείρονταν ειδικά για τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες που εισέρχονταν εκείνη την εποχή στην Ένωση.
Με βέτο κατά της απόφασης απειλεί η Ουγγαρία
Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Zsolt Semjen χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Ο ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.
AP Photo/Alik Keplicz