Η Ευρώπη χρειάζεται από την Τουρκία να μειώσει δραματικά, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, διαφορετικά θα αυξηθούν οι πιέσεις για κλείσιμο συνόρων και φράκτες, προειδοποίησε σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με την Άγκυρα.
Απογοητευμένος από το γεγονός ότι πρόσφυγες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες για την επιβράδυνση των ροών, ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να επιδείξει αποτελέσματα έως τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
"Αυτό το σχέδιο δράσης είχε συμφωνηθεί πριν από περισσότερο από δύο μήνες και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των μεταναστών", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Χαν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, στην οποιά συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
"Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, δεν έχω αμφιβολία", δήλωσε ο Χαν, προσθέτοντας πως η ανάγκη της Άγκυρας να στείλει δυνάμεις για να μειώσει τη βία στη νοτιοανατολική Τουρκία "δεν αποτελεί δικαιολογία" για να μην ελέγχει τη δυτική ακτή της και να μην συνεργάζεται με την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τους μετανάστες. Η έκθεση της Επιτροπής αναμένεται ότι θα είναι επικριτική.
"Χρειαζόμαστε αποτελέσματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να δείξουμε στους ηγέτες ότι αυτό δουλεύει", δήλωσε ο Χαν. "Ανησυχώ ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος".
Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος μιας αποτυχίας της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Χαν δήλωσε: "Κάτι τέτοιο θα αύξανε την πίεση για να βρεθούν άλλες λύσεις", αναφερόμενος στους συνοριακούς φράκτες που αντιβαίνουν στους κανόνες της ΕΕ περί της ελευθερίας των πολιτών της να διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορά της για να ζήσουν και να εργασθούν.
Ο Χαν τόνισε πως, αν υψωθούν τέτοιοι φράκτες, το μόνο που θα γίνει θα είναι να δημιουργηθεί ένα "ντόμινο", με πολλές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
Οι Ευρωπαίοι υπενθύμισαν σήμερα το πρωί στην Τουρκία πως έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου να υποδεχθεί τους χιλιάδες σύρους πρόσφυγες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της αφού διέφυγαν από μια επίθεση του στρατού του καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία.
"Η Συμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει", δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.
Ο Χαν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με το κλείσιμο εκ μέρους της Τουρκίας του μεθοριακού περάσματος του Οντσούπιναρ (ονομάζεται Μπαμπ αλ-Σαλάμα από τη συριακή πλευρά), νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς, απ'' όπου χθες δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος ή να εξέλθει απ'' αυτό.
Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
"Όλος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
"Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει", υπογράμμισε σχετικά με τους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα. Όμως στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία, την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο τούρκος πρωθυπουργλός Αχμέτ Νταβούτογλου "είπε πως θα επιτραπεί σ'' αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία", επέμεινε.
"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων" προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Άσελμπορν. "Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ'' αυτό", τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Μ. Τσαβούσογλου: Τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας παραμένουν ανοικτά