Της Αγγελικής Κώττη
Το αναβατόριο εμποδιζόμενων ατόμων στην Ακρόπολη, που είχε καταντήσει ανέκδοτο τα τελευταία χρόνια, καθώς συνήθως δεν δούλευε, θα αντικατασταθεί σύντομα, και μάλιστα χωρίς το ελληνικό κράτος να πληρώσει ούτε λεπτό του ευρώ.
Ο ιδιώτης που θα αναλάβει τα έξοδα έχει ήδη βρεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του liberal.gr και το θέμα θα εισαχθεί για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την 1η Οκτωβρίου. Το τελευταίο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά τη σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου, συγκάλεσε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με αντικείμενο την επίλυση προβλημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Το νέο αναβατόριο θα είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει το κοινό τον Απρίλιο του 2020.
Ιδιώτης θα καλύψει επίσης τις διορθώσεις στον φωτισμό της Ακρόπολης. Σε προηγούμενη σύσκεψη για τον Ιερό Βράχο, η υπουργός είχε πει πως έχει αλλοιωθεί πλήρως ο φωτισμός, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι ότι έχουν καεί λαμπτήρες και δεν άλλαξαν. Είναι ότι χρειάζεται να μελετήσουμε το αρχικό σχέδιο και να γίνει άμεση διόρθωση». Ζητήθηκε, τότε, να δοθούν προδιαγραφές για ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με τεχνολογίας LED. Προβλέπεται η δαπάνη να καλυφθεί επίσης από ιδιώτη.
Η πρόταση βελτίωσης και επαναφοράς του φωτισμού των μνημείων και του Βράχου της Ακρόπολης στο επίπεδο της μελέτης του Πιέρ Μπιντό, ο οποίος το 2004 είχε αναλάβει τον φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου θα συζητηθεί στην ίδια συνεδρίαση του ΚΑΣ, την 1η Οκτωβρίου.
Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης της αντικεραυνικής προστασίας των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση θα αποτελέσει τη βάση σχετικής υπουργικής απόφασης και προβλέπεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι την 15η Νοεμβρίου.
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η Ακρόπολη τον τελευταίο καιρό ήταν στην ουσία χωρίς αντικεραυνική προστασία, με τεράστιο κίνδυνο ακόμα και θανάτου επισκεπτών ή εργαζομένων, αλλά και πλήγματος του ίδιου του Παρθενώνα. Αυτό διορθώθηκε σε πρώτη φάση μέσα στον Ιούλιο, και τώρα εξετάστηκε η βελτίωση και αναβάθμιση με γειώσεις και με καλύτερη "εξυπηρέτηση" του γαλλικού συστήματος που έχει επιλεγεί. Το οποίο ίσως σε βάθος χρόνου αλλάξει, αλλά μέχρις ότου αποφασιστεί αυτό, η Ακρόπολη θα πρέπει να έχει απόλυτη ασφάλεια. Θυμίζουμε πως την άνοιξη κεραυνός τραυμάτισε σοβαρά εργαζόμενες και ελαφρότερα τουρίστες. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΑΣ, ευτυχώς είχαμε μόνο τραυματισμούς, καθώς το αλεξικέραυνο που τράβηξε τον κεραυνό και έσκασε ήταν σε περιφραγμένο χώρο δίπλα στο Ερέχθειο, όπου δεν υπήρχε κόσμος,
Όσον αφορά στην πορεία του έργου της κτιριακής αναβάθμισης του παλαιού μουσείου στον Βράχο της Ακρόπολης, που εκτελείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, ζητήθηκε οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία υλοποιούνται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών, να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.