Πολιτικοί και προσωπικότητες απ'' όλο τον κόσμο εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του νοεμπελίστα Ειρήνης Liu Xiaobo αφήνοντας αιχμές για την στάση της Κίνας απέναντι στη χήρα του Κινέζου ακτιβιστή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Rex Tillerson εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Liu Xiaobo και κάλεσε την Κίνα να επιτρέψει στη σύζυγό του να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Καλώ την κινεζική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερη τη Liu Xia από την κατ'' οίκον κράτηση που της επιβάλλεται και να της επιτρέψει να εγκαταλείψει την Κίνα, βάσει των επιθυμιών της».
Από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pellosi απηύθυνε με τη σειρά της έκκληση να αφεθεί ελεύθερη η Liu Xia και περιέγραψε τον σύζυγό της ως «μια από τις σπουδαιότερες και ηθικότερες φωνές της εποχής μας». Η ίδια έκρινε ότι η μεταχείρισή του αποτελεί μια «υπενθύμιση της επονείδιστης περιφρόνησης της Κίνας για τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
An. Merkel: Θαραλλέος αγωνιστής των πολιτικών δικαιωμάτων
«Νιώθω βαθιά θλίψη για τον (θάνατο του) Liu Xiaobo, του θαρραλέου αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης. Εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε η Merkel, η οποία κάνει επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, σε μια ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, ο Steffen Seibert.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmnar Gabriel εξέφρασε τη λύπη του διότι η γερμανική πρόταση για τη μεταφορά του Liu δεν εισακούσθηκε στο Πεκίνο, ενώ τόνισε πως η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στη σύζυγο του Liu Xiaobo και στον αδελφό της να ταξιδέψουν στη Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της επιλογής τους.
«Λυπάμαι πολύ που αυτό το αίτημα (της μεταφοράς του Liu) δεν υλοποιήθηκε», ανέφερε ο Gabriel και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι η Κίνα έχει τώρα το καθήκον να απαντήσει με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια στο ερώτημα αν ο καρκίνος (από τον οποίο είχε προσβληθεί) θα μπορούσε να έχει διαγνωστεί πολύ νωρίτερα».
Em. Macron: Σκεφτόμαστε και στηρίζουμε τους οικείους του και τη σύζυγό του
"Τιμή στον Liu Xiaobo, τον βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης, τον μεγάλο μαχητή για την ελευθερία. Σκεφτόμαστε και στηρίζουμε τους οικείους του και τη σύζυγό του, τη Liu Xia" έγραψε στο Twitter ο Emmanuel Macron.
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος ρωτήθηκε για τις σχέσεις του Παρισιού με το Πεκίνο από έναν Κινέζο δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump. Όμως στην απάντησή του δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο του Liu Xiaobo.
Πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ: Το Πεκίνο φέρει την ευθύνη για τον θάνατο του Liu
«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Liu Xiaobo δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ από τον οποίο έπασχε, τόνισε η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.
«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του κινέζου διαφωνούντα, πρόσθεσε η ίδια σε μια δήλωσή της η οποία εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Reutres μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Έφυγε από τη ζωή ο ακτιβιστής και βραβευμένος με Nομπέλ ειρήνης Liu Xiaobo