Η μεγάλη πλειονότητα των γερμανικών εταιριών που προσέλαβαν πρόσφυγες είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους, αν και οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν θέσεις με χαμηλά προσόντα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Οι πρώτοι από τους 1,2 εκατ. ανθρώπους που εκτιμάται ότι έφθασαν στη Γερμανία το 2015 και το 2016 από χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπαίνουν σταδιακά στην αγορά εργασίας. Το 14% περίπου έχει βρει απασχόληση.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργοδοτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν από ελάχιστες έως και καθόλου δυσκολίες στην καθημερινή εργασία με τους πρόσφυγες που είχαν προσλάβει.
Αυτοί που είχαν κάποιες δυσκολίες αναφέρθηκαν κυρίως στο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μιλούν γερμανικά, στην έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων, τις διαφορετικές συνήθειες στην εργασία και την αβεβαιότητα αναφορικά με τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία.
Η εισροή μεταναστών διάβρωσε τη δημοτικότητα της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τροφοδότησε την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, αν και η στήριξη για τους πρόσφυγες παραμένει ισχυρή σε πολλά κομμάτια της κοινωνίας.
Η έρευνα, με δείγμα 2.200 Γερμανούς εργοδότες, πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και το γερμανικό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο αριθμός των γηγενών Γερμανών που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αρχίζει να επιβραδύνεται ενώ ο πληθυσμός γερνά.
Σε συνδυασμό με ποσοστό ανεργίας μόλις κάτω του 5,9%, το χαμηλότερο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και ένα από τα χαμηλότερα στον ΟΟΣΑ, η γερμανική αγορά εργασίας είναι μια από τις πλέον ευνοϊκές στον κόσμο για τους νεοεισερχόμενους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ