Institut Montaigne: Τώρα είναι η πιο κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Institut Montaigne: Τώρα είναι η πιο κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται μετά τη διεξαγωγή εκλογών και στις δύο χώρες προκειμένου να δώσουν νέα ώθηση στο σχέδιο του ενιαίου νομίσματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να αποτύχει, προειδοποίησε ένα γαλλικό think tank σήμερα.

Σε μια έκθεση 77 σελίδων με τίτλο «Η Ευρώπη που χρειαζόμαστε» το Institut Montaigne, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που συνδέεται με τους υποψήφιους στις γαλλικές εκλογές Emmanuel Macron και Francois Fillon, ζητά να δημιουργηθεί μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» στην οποία η ευρωζώνη θα προχωρήσει με δικό της προϋπολογισμό, ακόμη και στην εκλογή πρωθυπουργού.

Η έκθεση, που συντάχθηκε έπειτα από μήνες έρευνας και διαβουλεύσεων με ηγετικές προσωπικότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, της πολιτικής και του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως οδικός χάρτης για τον νέο Γάλλο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Macron, ένας φιλοευρωπαϊστής πρώην τραπεζίτης, θα είναι αντιμέτωπος με την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, και αναμένεται να την κερδίσει.

«Βρισκόμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους», προειδοποίησε ο Ramon Fernandez, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Orange, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας εργασίας που συνέταξε την έκθεση αυτή.

«Αν οι ηγέτες μας πρόκειται να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης και να της ξαναδώσουν ώθηση, ίσως η ευκαιρία να είναι τώρα ή ποτέ. Αυτή η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη. Το 2017 θα είναι αποφασιστικής σημασίας», τόνισε ο Fernandez.

Οι γερμανικές εκλογές θα διεξαχθούν τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές στη Γαλλία. Η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη με τον Σοσιαλδημοκράτη Martin Schulz, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να μετατραπεί σε ένα κανονικό Νομισματικό Ταμείο, ενώ καλεί να ενισχυθούν οι άμυνες της Ευρώπης ενάντια στις ξένες εταιρείες και τις συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών με ξένες, προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η έκθεση τονίζει ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, παρά το Brexit και την εκλογή του Donald Trump. Προτείνει μάλιστα να δοθεί στην Τουρκία μια εναλλακτική στην ένταξη στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα καθιστούν αδύνατη την ένταξή της στο μπλοκ.

Πάνω απ' όλα τονίζει τη σημασία η ευρωζώνη να προχωρήσει την ολοκλήρωσή της, ενώ ζητεί να δημιουργηθεί μια «εκτελεστική» εξουσία με τη μορφή ενός υπουργού Οικονομικών και ενός πρωθυπουργού, οι οποίοι θα λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ευρωζώνη. Πρέπει να ενισχύσουμε το οικοδόμημα και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος», υπογραμμίζει ο Fernandez. «Η ευρωζώνη είναι η καρδιά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ