Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι γερουσιαστές που είναι μέλη της αντίστοιχης επιτροπής στην Γερουσία, υποστήριξαν το συμπέρασμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (ICA) για την Ρωσία, μεταδίδει το CNN.
Οι γερουσιαστές αποφάνθηκαν ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποφάνθηκε καλώς τον Ιανουάριο του 2017, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθούσε να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν η Μόσχα αναμείχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η αναφερόμενη επιτροπή της Γερουσίας δημοσιοποίησε μία περίληψη της αναφοράς της για το συμπέρασμα της ICA τον Ιανουάριο του 2017, σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας και το συμπέρασμα για την βοήθεια του Πούτιν προς τον Τραμπ.
Η περίληψη αυτή, αποδίδει βάσιμο χαρακτήρα στο συμπέρασμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, παρά την διαφοροποίηση που υπάρχει με το αντίστοιχο πόρισμα της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η επιτροπή αυτή είχε κάνει λόγο «για σημαντικά στοιχεία αποτυχίας στην μεθοδολογία» αναφορικά με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τα κίνητρα του Πούτιν.
«Η επιτροπή ασχολήθηκε τους τελευταίους 16 μήνες με την εξέταση των πηγών, του πλαισίου έρευνας, αλλά και της ανάλυσης των πληροφοριών της τεκμηρίωσης του συμπεράσματος της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και δεν βλέπει κάποια αιτία αμφισβήτησης των συμπερασμάτων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής, Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ, υπενθυμίζοντας ότι είχε αρχικά δηλώσει τον Μάιο.
Η μη απόρρητη περίληψη δημοσιοποιήθηκε χθες και παρέχει λεπτομέρειες για τους λόγους, σύμφωνα με τους οποίους η επιτροπή συμφωνεί με το συμπέρασμα των μυστικών υπηρεσιών για την προσπάθεια της Ρωσίας να βοηθήσει τον Τραμπ, σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.
Στην ουσία, το συμπέρασμα των μυστικών υπηρεσιών έχει επιβεβαιωθεί από το σύνολο των στελεχών του επιτελείου εθνικής ασφάλειας της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ αρνείται επανειλημμένα ότι υπήρξε εμπλοκή της Ρωσίας, προκειμένου να βοηθηθεί ο ίδιος στις εκλογές.
«Η Ρωσία συνεχίζει να λέει ότι δεν είχε κάποια ανάμειξη στις Εκλογές μας!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα.
Η επιχειρηματολογία του Τραμπ ενισχύθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι οποίοι στην δική τους αναφορά υποστήριξαν ότι δεν εντόπισαν αποδείξεις για την διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων.
Η αναφορά της επιτροπής αυτής, είχε σημειώσει ότι: «είχε εντοπίσει σημαντικές αστοχίες μεθοδολογίας, που υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη στις κρίσεις της ICA, σχετικά με τα στρατηγικά κίνητρα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρόκληση διαταράξεων στην αμερικανική εκλογική διαδικασία».
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν υποστηρίξει ότι οι έρευνα που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής, είχε ως στόχο να βοηθήσει στην προστασία του προέδρου Τραμπ, ως προς την μη αποκάλυψη της συνωμοσίας. Παράλληλα, αμφισβήτησαν τα ευρήματα των Ρεπουμπλικάνων ως προς τα συμπεράσματα της αναφοράς της ICA.
Από την μεριά της, η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες πληροφοριών στην Γερουσία, έφτασε σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα, το οποίο έχει δικομματική υποστήριξη και σύμφωνα με το οποίο το συμπέρασμα της ICA «είναι ουσιαστικό προϊόν ανάλυσης πληροφοριών».
Η επιτροπή υποστήριξε, ότι η ICA έβγαλε το συμπέρασμά της στηριζόμενη σε δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας, αναφορές κρατικών μέσων ενημέρωσης στην Ρωσία, δημόσια παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία τα ρωσικά συμφέροντα εξυπηρετούνταν από προεκλογικές δηλώσεις στις ΗΠΑ, αλλά κι “ένα σώμα από αναφορές σε πληροφορίες, προκειμένου να υποστηριχτεί το συμπέρασμα ότι ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση είχαν διαμορφώσει μία καθαρή προτίμηση για τον Τραμπ.”
Η περίληψη αυτή της Γερουσίας, υπογραμμίζει ότι υπήρχαν διαφορετικά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), της CIA και του FBI, σχετικά με το αν ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση επεδίωκαν να βοηθήσουν τον Τραμπ. Η CIA και το FBI εκτιμούσαν κάτι τέτοιο με «μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης», ενώ η NSA με «μέτρια εμπιστοσύνη».
Ωστόσο, η επιτροπή έγραψε στο σκέλος των επεξηγήσεων του συμπεράσματος της, ότι «η διχογνωμία που υπήρξε στην ανάλυση των πληροφοριών ήταν λογική και διαφανής, ενώ συζητήθηκε ανοιχτά μεταξύ των υπηρεσιών και των αναλυτών τους, με τα στελέχη στα διάφορα επίπεδα των υπηρεσιών που είχαν διαφορετικό επίπεδο εμπιστοσύνης ως προς το συμπέρασμα της ICA να υποστηρίζουν τις θέσεις τους».
«Σε όλες τις ακροάσεις με τους εμπλεκόμενους στην κατάρτιση του συμπεράσματος της ICA, η επιτροπή άκουγε συχνά ότι οι αναλυτές δεν δέχθηκαν πίεση υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα, προκειμένου να φτάσουν στα συμπεράσματά τους. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ήταν ελεύθεροι να συζητήσουν, αλλά ν' αμφισβητήσουν τις πληροφορίες, αλλά και να αξιολογήσουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης, όπως είναι συνηθισμένο να γίνεται σε μία διαδικασία ανάλυσης», έγραψε χαρακτηριστικά στο συμπέρασμά της, η επιτροπή της Γερουσίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ