ΗΠΑ: Η στρατιωτική επέμβαση στη Β. Κορέα είναι ένα ενδεχόμενο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Tillerson

ΗΠΑ: Η στρατιωτική επέμβαση στη Β. Κορέα είναι ένα ενδεχόμενο, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Tillerson

Η πολιτική των ΗΠΑ της «στρατηγική υπομονή» με τη Βόρεια Κορέα έχει λήξει, δήλωσε ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα, όπως μετέδωσε το BBC.

Επιπλέον, υπερασπίστηκε την ανάπτυξη αμυντικού συστήματος αμερικανικών πυραύλων στη Νότια Κορέα - μια κίνηση που έχει εξοργίσει το Πεκίνο. Ωστόσο, Σεούλ και Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι απαραίτητο για την άμυνα στη Βόρεια Κορέα.

Οι δηλώσεις του κ. Tillerson έγιναν λίγο μετά την επίσκεψή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει Νότια και Βόρεια Κορέα. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε στη Νότια Κορέα από την Ιαπωνία, όπου είπε ότι τα είκοσι χρόνια προσπαθειών για να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες έχουν αποτύχει.

Ερωτηθείς αν υφίσταται ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας είπε ότι «σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουμε», προσθέτοντας όμως ότι «αν όμως εντείνουν την απειλή μέσω των οπλικών τους συστημάτων σε επίπεδο που πιστεύουμε ότι απαιτείται δράση, τότε η επιλογή αυτή θα είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Tillerson κάλεσε επίσης την Κίνα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ για τις δοκιμές πυρηνικών και πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο μέγιστο επίπεδο δράσεων που μπορούν να ληφθούν σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την πλήρη συμμετοχή όλων των χωρών», είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα, που είναι κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ότι δεν κάνει αρκετά για να τη χαλιναγωγήσει. Ωστόσο, το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι δύσπιστο όσον αφορά τις ενέργειες που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και, πιθανώς, να δημιουργήσουν χάος στα σύνορα της, 

Η Κίνα αμφισβητεί έντονα επίσης την ανάπτυξη του συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σύστημα έχει στόχο την αντιμετώπιση της απειλής από την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η Πεκίνο εκτιμά ότι ισχυρό ραντάρ του συστήματος θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν στο έδαφός του.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές αναφορές για οικονομικά αντίποινα της Κίνας στη Νότια Κορέα από το Πεκίνο. Ο Rex Tillerson χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «περιττές και ανησυχητικές».

Ο Trump κατηγορεί την Κίνα ότι δεν κάνει αρκετά για να αναχαιτίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι έκανε «πολύ λίγα» προκειμένου να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

«Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. “Ξεγελούν” τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια. Η Κίνα έχει κάνει λίγα για να βοηθήσει!» ανέφερε σε ένα τουίτ ο Trump.