Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε την Τετάρτη τις άλλες χώρες μέλη του Οργανισμού να επωμιστούν μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ.
«Δεν πρέπει μία μόνο χώρα να είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για το ένα τέταρτο και πλέον του προϋπολογισμού για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ» και «ανυπομονούμε να δούμε μια δικαιότερη κατανομή του προϋπολογισμού μεταξύ των άλλων χωρών μελών», υπογράμμισε η Nikki Haley, η οποία ήδη διαπραγματεύθηκε μια μείωση 600 εκατ. δολαρίων των χρημάτων που συνεισφέρει η Ουάσινγκτον για τους κυανόκρανους.
«Έχουμε όλοι έναν ρόλο να διαδραματίσουμε και πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθεια», συμπλήρωσε η αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι εννοεί να δει περαιτέρω μείωση των εξόδων της Ουάσινγκτον για τις ειρηνευτικές αποστολές.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό για τις αποστολές αυτές, αλλά αποφάσισαν να περιορίσουν τη συνεισφορά τους σε αυτόν στο 25% του συνόλου του από 28,5% σήμερα.
Έπειτα από εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, το ύψος του προϋπολογισμού για την περίοδο 2017-2018 για αυτές τις επιχειρήσεις ορίστηκε στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Καλύπτεται στην πραγματικότητα σχεδόν στο σύνολό του από περίπου δέκα κράτη.
Η Κίνα είναι η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή (10,25%), ακολουθούμενη από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ισπανία.
Οι διαπραγματεύσεις για να αλλάξει η κατανομή αυτού του βάρους αναγγέλλονται εξαιρετικά σκληρές.
Το πλαφόν 25% είναι εγγεγραμμένο στην αμερικανική νομοθεσία, πάντως στο παρελθόν το Κογκρέσο επέτρεπε στον Λευκό Οίκο να το υπερβαίνει πρακτικά κατά βούληση.
Όμως η κυβέρνηση του Donald Trump έχει υιοθετήσει εξαιρετικά σκληρή γραμμή όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ, απαιτώντας να μειωθεί η συμβολή της Ουάσινγκτον στις δαπάνες και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα εξοικονόμησης πόρων.
Οι αμερικανικές απαιτήσεις διατυπώνονται μεσούσης της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guetteres να εκσυγχρονίσει τον τρόπο δράσης των κυανόκρανων, 59 μέλη των οποίων σκοτώθηκαν πέρυσι.
Οι μεγαλύτερες αποστολές, ανεπτυγμένες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μαλί, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν, σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες ως προς την προστασία των αμάχων.
«Οι ειρηνευτικές αποστολές δεν μπορούν να επιτύχουν αν αναπτύσσονται μάλλον στη θέση μιας πολιτικής λύσης, παρά για να υποστηρίξουν μια πολιτική λύση», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθυνόμενος στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Καταστρέφουμε το εργαλείο για τη διατήρηση της ειρήνης, και το ίδιο το πολυπολικό σύστημα, όταν εγείρουμε προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές. Ζωές και η αξιοπιστία (μας) χάνονται», πρόσθεσε.
Η αξιοπιστία και η φήμη των κυανόκρανων έχουν εξάλλου αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικά εγκλήματα.
Η Κίνα, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς τις ειρηνευτικές αποστολές, κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στη μεταρρύθμιση και διαβεβαιώνει ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό. Στην ίδια γραμμή κινείται η Γαλλία.
Πάνω από 100.000 στρατιωτικοί από 120 χώρες υπηρετούν σήμερα υπό τη σημαία του ΟΗΕ σε αποστολές σ'' όλο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΡ