ΗΠΑ: Συνάντηση Donald Trump με τα ηγετικά στελέχη της Silicon Valley

ΗΠΑ: Συνάντηση Donald Trump με τα ηγετικά στελέχη της Silicon Valley

Ο Donald Trump, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε συνάντηση με μερικά από τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων σύγχρονης τεχνολογίας (Silicon Valley). Η συνάντηση έγινε στον πύργο του στο Μανχάταν, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την αμοιβαία απαξίωση που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης βρέθηκαν οικονομικά θέματα. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μείωση των φόρων και της εμπορικής δυναμικής στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Από την άλλη μεριά, παρακάμφθηκαν τα ζητήματα διαφωνιών που έχει η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας με τον Trump για θέματα που σχετίζονται από τη μετανάστευση, μέχρι την ψηφιακή πειρατεία, σύμφωνα με την μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Trump πρότεινε η συνάντηση αυτή, να γίνεται κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του (ο Donald Jr., ο Eric και η Ivanka) στην αίθουσα διασκέψεων του 25ου ορόφου του πύργου Trump. Η συμμετοχή τους, στη συνάντηση εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Trump και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των επιχειρήσεων του στα παιδιά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα.

Στη συνάντηση συμμετείχε κι ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Mike Pence, ενώ συμμετείχαν επίσης ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας, όπως, ο Tim Cook (Apple Inc), η Sheryl Sandberg (Facebook Inc), ο Elon Musk (Tesla Motors Inc), οι Larry Page και Eric Schmidt (Alphabet Inc), ο Jeff Bezos (Amazon.com), o Satya Nadella (Microsoft Corp) και η Ginni Rometty (IBM). Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ έχει θορυβηθεί από τις εξαγγελίες του Trump για το ενδεχόμενο αλλαγών στην εξωτερική πολιτική, αλλά και σε ζητήματα άμεσου εμπορικού ενδιαφέροντος για τις εταιρίες αυτές, καθώς η κινεζική αγορά αποτελεί ζωτικό εξαγωγικό προορισμό για τα προϊόντα τους.

“Είστε σπάνιοι άνθρωποι κι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να σας βοηθήσουμε θα το κάνουμε για σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους μου, Μπορείτε να επικοινωνείτε με εμένα, δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει επίσημη ιεραρχία διοίκησης. Θα κάνουμε δίκαιες εμπορικές συμφωνίες. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εύκολη για σας, αναφορικά με το εξαγωγικό εμπόριο,” τόνισε ο Trump.

Στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος του Twitter, καθώς η συμμετοχή του στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας θεωρείται μικρή, παρά το γεγονός της ευρείας χρήσης του τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά από τον Donald Trump.

Ο Tim Cook και ο Elon Musk είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Trump μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των υπόλοιπων τεχνολογικών εταιριών που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ο Bezos χαρακτήρισε τη συνάντηση “πολύ παραγωγική” τονίζοντας ότι “συζήτησε την άποψη του για την αναβάθμιση της καινοτομίας σε έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας σε παναμερικανικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στην αγροτική οικονομία, τις υποδομές, αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή-παντού.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ