Κατηγορηματικά αντίθετος με την τροπολογία που κατατέθηκε τη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.
Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ ζητά την άμεση απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και τονίζει ότι είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ υπογραμμίζει τα εξής:
«Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση απόσυρση, της τροπολογίας που επιτρέπει τη διενέργεια πράξεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα φαρμακεία καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για τη δημόσια υγεία.
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση, για την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.
Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.
Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή.
Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή.
Η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο.
Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».