Ισπανικές εκλογές στη σκιά του Brexit

Ισπανικές εκλογές στη σκιά του Brexit

Μετά το Brexit οι αυριανές εκλογές στην Ισπανία είναι το επόμενο κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη καθώς από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την GESOP -πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία- έδειξε ότι, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αποσπά την πρώτη θέση με ποσοστό 28,2%, στην δεύτερη θέση ανέβηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 21,7% ενώ στην τρίτη θέση υποχώρησε το Unitos Podemos με 21,7% και οι "Πολίτες" στην τέταρτη θέση με ποσοστό 15,2%. Κανένα από τα κόμματα δεν θα έχει την αυτοδυναμία, όπως προκύπτει και από αυτή την δημοσκόπηση και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιες συνεργασίες μπορεί να προκύψουν αμέσως μετά.

Οι εκλογές στην Ισπανία προκαλούν ανησυχία στους κύκλους της ΕΕ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το αποτέλεσμά τους μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή για την Ευρώπη και χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που σημειώνουν ότι η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα.

Το τοπίο στην Ισπανία γίνεται ακόμη πιο θολό μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην Βρετανία αφού μπορεί να ανοίξει θέμα με την Καταλονία αν και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι δεν θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Καταλονία ως απαράβατο όρο για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται κατηγορηματικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Unidos Podemos μαζί με τους Σοσιαλιστές μπορεί να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας αν και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ αρνείται προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.