Συνάντηση του προέδρου της Bόρειας Κορέας, Kim Jong-un και του oμολόγου του της Νότιας Κορέας, Moon Jae-in θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου, όπως επιβεβαίωσαν νοτιοκορεάτες υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με το Reuters, η επικείμενη συνάντηση ανάμεσα σε ηγέτες των δύο χωρών θα είναι η πρώτη μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια και τρίτη συνολικά στην ιστορία και έρχεται σε μια στιγμή που ο βορειοκορεάτης ηγέτης έχει δεσμευτεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης, κάτι που έχει εξομαλύνει τις εντάσεις που υπήρχαν στο διεθνές σκηνικό.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν συμφωνήσει νωρίτερα μέσα στον μήνα να προγραμματίσουν μία τέτοια συνάντηση σε διάσκεψη στην Πανμουτζόμ, όταν ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Moon Jae-in είχε στείλει αντιπροσωπεία στην Πιονγκγιάνγκ για να συναντήσει τον βορειοκορεάτη πρόεδρο Kim Jong-un.
Οι συνομιλίες που έλαβαν χώρα σήμερα ήταν οι πρώτες ανάμεσα στις δύο χώρες από τη στιγμή που εκείνη η αντιπροσωπεία επέστρεψε από τη Βόρεια Κορέα. Αξιωματούχος του υπουργείου ενοποίησης της Νότιας Κορέας ανέφερε πως αντιπροσωπείες των δύο κρατών θα συναντηθούν στις 4 Απριλίου για να συζητήσουν λεπτομέρειες της συνάντησης κορυφής της 27ης Απριλίου.
Σημειώνεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου, ο βορειοκορεάτης ηγέτης είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, σε ένα βήμα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με την πρόσκληση αυτή, η οποία επιδόθηκε από την αδελφή του Kim Jong-un, Kim Jo-jong, η οποία επισκεπτόταν τότε τη Νότια Κορέα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ο βορειοκορεάτης πρόεδρος δήλωνε έτοιμος να συναντηθεί με τον Μοοn Jae-in «το συντομότερο δυνατόν», όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.
Η προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής θα είναι η τρίτη μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών, έπειτα από τις συναντήσεις ανάμεσα στον πατέρα του Κim, τον Kim Jong-il, και τους Νοτιοκορεάτες Kim Dae-jung και Roh Moo-hyun το 2000 και το 2007 αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.
Επισημαίνεται ότι με τεχνικούς όρους, Νότια και Βόρεια Κορέα βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο καθώς η σύγκρουση τους τη δεκαετία του 1950 έληξε με «κατάπαυση του πυρός» και όχι με «εκεχειρία».
Φωτογραφία: AP/Ahn Young-joon