«Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ταυτοτικό στοιχείο για την αριστερά και ως εκ τούτου μια πάγια θέση και του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης» δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε απόψε στην Αλεξανδρούπολη. «Παρ'' όλο όμως που η απλή αναλογική είναι μια μικρή επανάσταση με τις αλλαγές που επιφέρει η καθιέρωσή της στην εσωτερική θεσμική ισορροπία εντός των δήμων και των Περιφερειών, σε καμία περίπτωση η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο εκλογικό σύστημα» συμπλήρωσε.Παρουσιάζοντας την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί σήμερα μια ουσιαστική μεταρρύθμισή της:
1. Εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών.
2. Αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ ως διοικητικών δομών και ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ.
3. Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των ΟΤΑ και εκσυγχρονισμός του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
4. Ενίσχυση του ρόλου των δήμων και των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στο πλαίσιο του εθνικού στόχου για δίκαιη ανάπτυξη.Οι παραπάνω αρχές αποτέλεσαν και την βάση των προτάσεων της επιτροπής που συγκροτήθηκε για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ο κ. Πουλάκης.
Ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποίησε και έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΥΠΕΣ κατά την τελευταία διετία, εκτιμώντας πως αυτό συνδέεται με τις υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις. Περιέγραψε τις αδυναμίες του «Καλλικράτη» τον οποίο χαρακτήρισε ως «το πρώτο μνημονιακό μέτρο» και παρουσίασε 25 από τις βασικές προτάσεις στις οποίες κατέληξε η επιτροπή που λειτούργησε στο ΥΠΕΣ, από τις οποίες «προκύπτει σαφώς η πρόθεσή μας και η προσπάθειά μας να προχωρήσουμε σε μια συνολική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο».
Παράλληλα, ο κ. Πουλάκης επανέλαβε την ιδιαιτερότητα συγκρότησης της επιτροπής, η οποία θεσμοθετήθηκε και ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς και τη συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ αλλά και εργαζομένων στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτίμησε δε, πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και ο πρόεδρός της κ. Πατούλης, «αδίκησε τον εαυτό της με την αποχώρησή της από την επιτροπή».
Τέλος, ο κ. Πουλάκης τόνισε πως η κυβέρνηση επέλεξε διαφορετικό δρόμο από εκείνον των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς διαβούλευση. «Ακολουθήσαμε άλλο δρόμο… Η διαδικασία μας διαφοροποιεί από τον τρόπο που γίνανε οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις κι εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους… Θέλουμε μία μεταρρύθμιση ουσιαστική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ξαναγίνει θεσμός λαϊκής εξουσίας. Θέλουμε μία μεταρρύθμιση μαζί σας και όχι εναντίον σας», κατέληξε ο γ.γ. Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Βαγγέλης Λαμπάκης, έκανε λόγο για ύπαρξη τεράστιων διαφορών στην πρακτική προσέγγιση των όσων ανέφερε ο κ. Πουλάκης. Υποστήριξε ότι όλα τα σημεία της υπό συζήτηση μεταρρύθμισης τα οποία παρουσίασε ο γ.γ. Εσωτερικών, «περιστρέφονταν γύρω από το πιο σύστημα θα εφαρμόσουμε». Αναφορικά με την αποχώρηση της ΚΕΔΕ, ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για «διωγμό της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ και του 90% των αυτοδιοικητικών από τη συζήτηση» υποστηρίζοντας ότι δεν αρνήθηκαν να συζητήσουν «και για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, αν προκύψει ενδεχόμενα ανάγκη να συμβεί», αλλά αμφισβητούσαν ότι αυτό ήταν το πρώτο θέμα που έπρεπε να συζητηθεί χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατικό» το να αρχίσει η συζήτηση της μεταρρύθμισης με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, εφόσον είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από πλευράς ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
Στην πρόσκληση της νομαρχιακής επιτροπής και του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου για ένα ανοιχτό πολιτικό διάλογο, ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας με τοποθετήσεις τους, εκτός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου κ.κ. Β. Μαυρίδης και Π. Πατσουρίδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρης Μποταΐτης, καθώς και εκπρόσωποι των δήμων Σουφλίου και Σαμοθράκης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, είχε νωρίτερα κατ'' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Πουλάκη. Την εκδήλωση συντόνισαν, η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Ειρήνη Αλεξά και ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, Μενέλαος Μαλτέζος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ