Σε επίπεδο δεσμεύσεων μελλοντικών παρεμβάσεων, εάν και εφόσον χρειαστεί, θα παραμείνουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ εδραιώνεται η άποψη ότι η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την αιρεσιμότητα καθώς ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ», εκτιμά ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο, αφενός δεν αναμένει «η μακροχρόνια δέσμευση να γίνει περισσότερο συγκεκριμένη τώρα», και επιπλέον εκτιμά ότι «δεν χρειάζεται», ενώ παράλληλα δεν συμμερίζεται τα επιχειρήματα περί αυτοματοποιημένων παρεμβάσεων.
Όπως σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ «με τα σημερινά δεδομένα, η τελευταία πληρωμή στον EFSF και τον ESM θα γίνει το 2059, σε περισσότερο από 40 χρόνια. Αναγκαστικά ένας τόσο μεγάλος χρονικός ορίζοντας σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».
Έτσι το Eurogroup είναι πιθανό να αφήσει για μια ακόμη φορά ανοιχτούς τους λογαριασμούς διευθέτησης του χρέους στο μέλλον, με δεσμεύσεις νέας παρέμβασης εάν και εφόσον χρειαστεί.
Τέλος, σε ότι αφορά το ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ αρκείται να σημειώσει ότι «πιστεύω ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αλλά προφανώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εμπλέκεται με την Ελλάδα».