Βλάβες στα συστήματα ασφαλείας, ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας, έλλειψη ακόμα και των απαραίτητων ειδών καθαριότητας, ακινησία υπηρεσιακών οχημάτων και άλλα πολλά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το γεγονός ότι η δημόσια εικόνα μουσείων και χώρων δεν έχει αμαυρωθεί εδώ και έξι μήνες οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην φιλοτιμία των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα» (το Liberal έγραψε πρόσφατα για τον πατριωτισμό των αρχαιοφυλάκων στον οποίο έχει επαφεθεί η προμήθεια μουσείων και χώρων με σαπούνι και χαρτί υγείας).
Ο ΣΕΑ «καταγγέλλει τον πρωτοφανή οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η Αρχαιολογική Υπηρεσία την φετινή χρονιά, και ο οποίος οφείλεται όχι μόνο στις πνιγηρές πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις των μνημονίων και στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά και σε πρωτοφανείς νομοθετικές και γραφειοκρατικές εμπλοκές και παραλήψεις που δεν επιτρέπουν στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστούν τα ελάχιστα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού που διατίθενται για πάγια λειτουργικά έξοδα.
Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της χρονιάς, την εποχή δηλαδή που οι ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων φτάνουν στην κορύφωσή τους, καθώς και η τουριστική περίοδος, και όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν μπορεί να προβεί σε καμία εργασία ή προμήθεια για να εξυπηρετήσει απολύτως απαραίτητες ανάγκες! Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!»
«Η πρωτόγνωρη αδυναμία διαχείρισης των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού από τις Υπηρεσίες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μουσείων και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων» συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι. «Βλάβες στα συστήματα ασφαλείας που δεν μπορούν να επισκευαστούν, μέτρα πυροπροστασίας - όπως καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων από βλάστηση και συντήρηση συστημάτων πυρόσβεσης - να εκτελούνται μερικώς από το ελάχιστο μόνιμο προσωπικό ή τους Δήμους, όπου υπάρχει συνεργασία, τα μουσεία χωρίς ούτε τα απαραίτητα είδη καθαριότητας, τα υπηρεσιακά οχήματα – που μεταφέρουν αρχαιότητες, εργαλεία, προσωπικό για ανασκαφές, αυτοψίες, καθαρισμούς, συντήρηση μνημείων - ακινητοποιημένα χωρίς καύσιμα, ενώ στις υπηρεσίες δεν υπάρχει καν μελάνι και χαρτί για εκτύπωση δημοσίων εγγράφων! Το γεγονός ότι η δημόσια εικόνα μουσείων και χώρων δεν έχει αμαυρωθεί εδώ και έξι μήνες οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην φιλοτιμία των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν εθελοντικά πολλά από τα βασικά έξοδα.»
«Ο οικονομικός στραγγαλισμός συνδυάζεται με νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και δημόσιες δηλώσεις Υπουργών, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση (με σύμπνοια 'θεσμών' και τοπικών συμφερόντων) επιθυμεί να περικοπούν λειτουργίες, στο πλαίσιο της συνειδητής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ως βασικού φορέα προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ως ικανού, λειτουργικού φορέα που εκτελεί πάσης φύσεως έργα επί μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Παράλληλα, εξωγενείς φορείς και συμφέροντα διεκδικούν λυσσαλέα επικερδείς (όπως προσδοκούν) τομείς, όπως η διαχείριση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, και η εκτέλεση αρχαιολογικών έργων.»
Ο ΣΕΑ ζητά να απεμπλακεί αμέσως το θέμα διαχείρισης του τακτικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται έτσι ώστε οι περιφερειακές υπηρεσίες να μπορούν, μέσω διαγωνισμών, να αγοράζουν προμήθειες. Το στοιχειώδες, δηλαδή, που η πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται.
Φωτογραφία: SOOC