Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την δραματική κατάσταση που επικρατεί με τις προσφυγικές ροές τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και στον Έβρο μετέφεραν στη Βουλή οι δήμαρχοι των συγκεκριμένων περιοχών. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι Τούρκοι «καθοδηγούν» τις ροές ανάλογα με την σκοπιμότητα που θέλουν να εξυπηρετήσουν.
«Χθες δεν είχαμε καμία είσοδο. Ξαφνικά τι έγινε; Με καλύτερο καιρό; Άρα η ροή προσφύγων μεταναστών δεν καθορίζεται μόνο από τη θέληση των ίδιων των ανθρώπων στην γείτονα χώραν αλλά από άλλους παράγοντες. Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε πως θα πράξει η κυβέρνηση της γείτονας χώρας», τόνισε με νόημα και έκανε έκκληση ώστε η Frontex να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.
Την ίδια ώρα, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου κατέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Είπε ότι σήμερα βρίσκονται 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500, ενώ σχετικά με τη Λέσβο τόνισε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται 8.095, την ώρα που πέρυσι βρίσκονταν 3.050.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, αφού η κατάσταση στο νησί είναι έκρυθμη και η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα νησιά είναι ένα καζάνι που βράζει και δυστυχώς η αστυνομία δεν έχει τις απαραίτητες δυνάμεις. Παράλληλα, εξήγησε ότι τα χρήματα που φτάνουν στη Σάμο είναι λίγα σε σχέση με αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Βοήθεια. Όπως υπογράμμισε οι δήμοι έχουν εισπράξει μόλις 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά η Ευρώπη έχει διακινήσει περί τα 540 εκατομμύρια. «Καταλαβαίνετε πως προκαλούνται αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό όταν μαθαίνουν αυτά τα στοιχεία όπως μαθαίνονται και όπως ακούγονται», υπογράμμισε.
Τα προβλήματά του εξέθεσαν και οι υπόλοιποι φορείς του νομοσχεδίου. Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου ζήτησαν να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό, αφού πολλοί υπάλληλοι εργάζονται πέραν των προβλεπόμενων υπερωριών. «Δεν υπάρχει αντιστοιχία της εργασίας με το μισθό», επισήμαναν.
Δεν ήταν λίγοι όσοι περιέγραψαν τι πραγματικά συμβαίνει στη Μόρια. Για παράδειγμα ακούστηκε ότι οι διακινητές μένουν στο hotspot και από εκεί κάνουν τις δουλείες τους, αλλά και πως υπάρχει πείνα, φόβος και κρύο.