Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και οι βουλευτές του αντιμετώπισαν χθες Τρίτη τις ερωτήσεις βουλευτών, μία ημέρα αφού το Reuters μετέδωσε ότι ο Καναδάς θέλει να τροποποιήσει μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να μπορεί να στέλνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα.
Καναδός αξιωματούχος που έχει γνώση του ζητήματος δήλωσε στο Reuters ότι ο Καναδάς επιθυμεί την τροποποίηση της διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ ώστε να μπορεί να εμποδίζει την είσοδο στη χώρα παράτυπων μεταναστών, όμως η Ουάσινγκτον δεν συνεργάζεται.
Βάσεις της τρέχουσας συμφωνίας (STCA) οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο επίσημο συνοριακό πέρασμα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά και κατευθύνονται είτε προς τη μία είτε στην άλλη χώρα ενημερώνονται ότι πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην χώρα που εισήλθαν πρώτα.
Ο Καναδάς θέλει η συμφωνία να τροποποιηθεί ώστε να ισχύει σε όλο το μήκος των συνόρων του με τις ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 26.000 αιτούντες άσυλο έχουν εισέλθει παράνομα στον Καναδά από τις ΗΠΑ και υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα τους τελευταίους 15 μήνες.
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επεσήμανε ότι εξετάζει την πρόταση του Καναδά, όμως προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Τριντό απάντησε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με την αμερικανική «επί μήνες» σχετικά «με πολλά ζητήματα που αφορούν τα σύνορά μας».
Ο υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσείν αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς ζητεί ο Καναδάς από τις ΗΠΑ, εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν διεξάγονται «επίσημες διαπραγματεύσεις».
Η Τζένι Κουάν του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος επέκρινε τις προσπάθειες του Καναδά να στέλνει πίσω τους αιτούντες άσυλο, χαρακτηρίζοντας την ιδέα ανεφάρμοστη και τονίζοντας ότι θα αναγκάσει τους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν παράνομους τρόπους να εισέλθουν στη χώρα.
«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταρτίσει ένα σχέδιο απέναντι στον (Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ) Τραμπ», πρόσθεσε η Κουάν.
Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο δήλωσαν στο Reuters ότι θα παρέμεναν στις ΗΠΑ, αν δεν ανησυχούσαν για τις πολιτικές και τις δηλώσεις του Τραμπ.
Ο Τριντό πρέπει να βρει «την ευαίσθητη ισορροπία» μεταξύ του να προσπαθεί να φαίνεται ότι ελέγχει τη διέλευση από τα σύνορα προσφύγων και παράλληλα της εικόνας του συμπονετικού, σχολίασε ο Ντάρελ Μπρίκερ του Ipsos.
Εκτός από την επικριτική κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Τριντό είναι αντιμέτωπη και με διαμαρτυρίες των κατοίκων της επαρχίας του Κεμπέκ, όπου έχουν φτάσει οι περισσότεροι πρόσφυγες.
Ο Μπρίκερ σχολίασε ότι όσο περισσότερο το θέμα της μετανάστευσης απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, τόσο περισσότερο οι Καναδοί αποδοκιμάζουν τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP/Martin Mejia