«Καρφί» του Putin στα πλευρά της Ιαπωνίας

«Καρφί» του Putin στα πλευρά της Ιαπωνίας

Αν νομίζετε ότι η μοναδική εστία έντασης και πηγή απειλής για ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμη και μια πολεμική σύρραξη στον Ειρηνικό είναι η Βόρεια Κορέα, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Εξάλλου, επισήμως δεν παραμένει μόνο η Κορεατική Χερσόνησος σε εμπόλεμη κατάσταση. Κάτι ανάλογο ισχύει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία, στην περιοχή που βρίσκεται ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών -των Κουρίλων για τη Μόσχα και των Βόρειων Περιοχών για το Τόκιο, που είχαν κατακτηθεί από τους Σοβιετικούς με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς όμως ποτέ οι Ιάπωνες να το δεχτούν ως γενόμενο.

Εκεί ακριβώς, λοιπόν, επέλεξε ο Vladimir Putin να μπήξει ένα «καρφί» στα πλευρά της Ιαπωνίας και του πρωθυπουργού της, Shinzo Abe. Με δική του εντολή, ο ρώσος πρωθυπουργός, Dmitri Medvedev, έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών σε ένα από αυτά τα νησιά, το Iturup ή Etorofu. Το γεγονός δε ότι αυτό συνέβη λίγες μόλις ημέρες πριν το ραντεβού των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο οποίο επρόκειτο να συζητηθεί η... συνεργασία αναφορικά με την αμφισβητούμενη περιοοχή, για να εκτονωθεί η ένταση, αποδεικνύει ότι στόχος του Κρεμλίνου είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ διατηρούσε ισχυρές αεροναυτικές μονάδες στα συγκεκριμένα νησιά, τις οποίες όμως είχε αποσύρει με το τέλος του. Σήμερα, όμως, καθώς οι ανταγωνισμοί οξύνονται εκ νέου, η Μόσχα αποφάσισε να επιστρέψει. Εκτός των άλλων, για να δώσει μια απάντηση και στους Αμερικανούς, οι οποίοι σχεδιάζουν να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους στην Ιαπωνία και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, με το αιτιολογικό της αντιμετώπισης της απειλής του Kim και της Πιονγκγιάνγκ.

Η κίνηση αυτή προφανώς ικανοποιεί και το Πεκίνο (αν δεν έγινε σε συνεννόηση μαζί του), καθώς αντικειμενικά ενισχύει τη θέση του. Άλλωστε, Κίνα και Ιαπωνία βρίσκονται σε απευθείας ανταγωνισμό για την ηγεμονία και τις ζώνες πολιτικής και οικονομικής επιρροής σε αυτό το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο τμήμα του πλανήτη, έχοντας στο πλευρό τους πανίσχυρους συμμάχους, όπως αποδεικνύεται κάθε τόσο στην πράξη -η πρώτη τη Ρωσία και η δεύτερη τις ΗΠΑ. 

Το μίγμα γίνεται κυριολεκτικά εκρηκτικό εάν συνυπολογιστούν οι δύο Κορέες και τα πυρηνικά του Kim, η υπόθεση της Ταϊβάν που ποτέ δεν βγήκε από το στόχαστρο των Κινέζων (δεν την έχουν αναγνωρίσει ποτέ ως χώρα), καθώς και οι «επιμέρους» αντιθέσεις που αφορούν άλλες χώρες της περιοχής (Μαλαισία, Φιλιππίνες, κ.λπ.), είτε μεταξύ τους είτε ανάμεσα σε αυτές και τους ισχυρούς. 

Ποιος και πότε θα πατήσει το κουμπί (όχι κατ'' ανάγκη το πυρηνικό...) δεν είναι ακόμη γνωστό. 

Γιώργος Παυλόπουλος

AP Photo/Koji Sasahara