Κορυφαίο στέλεχος των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος πρέπει να αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση όσον αφορά το ζήτημα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στον απόηχο δημοσιευμάτων κατά τα οποία ορισμένοι από τους πιο γνωστούς βουλευτές των Εργατικών ενδέχεται να παραιτηθούν εάν εξαναγκαστούν να ταχθούν εναντίον της επέκτασης των αεροπορικών βομβαρδισμών.
Την ώρα που οι Εργατικοί εμφανίζονται βαθιά διχασμένοι όσον αφορά τη Συρία, δύο μήνες αφότου ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναδείχθηκε ηγέτης τους, ο ταμίας του κόμματος Τζον Μακντόνελ τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν με βάση αυτό που τους υπαγορεύει η συνείδησή τους για τόσο σοβαρά θέματα, όπως είναι η συμμετοχή της χώρας σε πόλεμο.
«Στέλνεις ανθρώπους εκεί έξω, πιθανόν να πεθάνουν», εξήγησε ο Μακντόνελ, θεωρούμενος ως στενός συνεργάτης του Κόρμπιν, σε μια εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας BBC αργά το βράδυ της Παρασκευής. «Δεν θα έπρεπε να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε θέματα όπως αυτό. Πρέπει να ακολουθείς την κρίση σου για το τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων σου και της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να πείσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ταχθούν υπέρ της έναρξης βρετανικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία εναντίον του ΙΚ, που ήδη γίνονται στο Ιράκ, όπου η RAF συμμετέχει στα πλήγματα που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η προσπάθεια του Κάμερον να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου προσέλαβε κατεπείγοντα χαρακτήρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Προχθές Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα υποστηρίξουν τον Κάμερον στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Κόρμπιν απηύθυνε μια επιστολή στο κόμμα του στην οποία υπογράμμισε πως δεν μπορεί να ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Μολαταύτα, στελέχη της ηγετικής ομάδας των Εργατικών λένε πως πιστεύουν ότι η επέκταση των βομβαρδισμών είναι σωστή.
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ η Βρετανία να συμμετάσχει στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, στον οποίο σκοτώθηκαν 179 στελέχη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων, παραμένει ένα ζήτημα που προκαλεί ακόμη αντεγκλήσεις στη χώρα, αφού ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα για τους φακέλους των υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηριχθεί ότι ο πόλεμος έπρεπε να γίνει.
Μία δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 48% των ψηφοφόρων στη Βρετανία τάσσεται υπέρ της επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών και στη Συρία για να πληγεί το Ισλαμικό Κράτος, ενώ το 30% εναντιώνεται στην πρόταση. Η έρευνα, την οποία διενήργησε η εταιρεία Survation για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mirror, κατέδειξε επίσης ότι το 49% τάσσεται υπέρ της χρήσης διπλωματικών και γενικά μη στρατιωτικών μέσων πριν η Βρετανία εμπλακεί σε κάτι περισσότερο από αεροπορικά πλήγματα.
Το χάσμα στις τάξεις των Εργατικών τροφοδοτεί τη σεναριολογία περί του ότι ο Κόρμπιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρσία πρωτοκλασάτων στελεχών. Η εφημερίδα The Times έγραψε ότι στελέχη και βουλευτές των Εργατικών έχουν ζητήσει νομικές συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν, ενώ ελπίζουν να οικοδομήσουν συναίνεση για μια κίνηση εναντίον του.
Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ακόμη το δημοσίευμα αυτό.
Οι περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών δεν είχαν υποστηρίξει τον Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη χάρη στην υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των απλών μελών του κόμματος.
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Λονδίνο εναντίον της επέκτασης της βρετανικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση πάντως θεωρήθηκε κατώτερη της αναμενόμενης.
Ο Κάμερον είχε ηττηθεί στην ψηφοφορία η οποία είχε διεξαχθεί στη Βουλή όταν είχε ζητήσει την εντολή της για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών εναντίον των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, το 2013. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει να εγκριθούν οι βομβαρδισμοί εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Συρίας από τους βουλευτές μόνο εάν είναι βέβαιος πως έχει επαρκή υποστήριξη.
Το BBC μετέδωσε χθες ότι υπουργοί της κυβέρνησης κάλεσαν με επιστολές τους βουλευτές των Εργατικών να ταχθούν υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ