Καταιγισμός ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενόψει των γαλλικών εκλογών

Καταιγισμός ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενόψει των γαλλικών εκλογών

Καταιγισμό ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχονται οι γάλλοι ψηφοφόροι ενόψει των προεδρικών εκλογών παρότι η ροή των αποκαλούμενων "junk news" ("ειδήσεις-σκουπίδια" ή "άχρηστες ειδήσεις") δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν εκείνη που καταγράφηκε κατά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκύπτει από μελέτη επιστημόνων της Οξφόρδης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που πρόκειται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα αλλά και εκείνα μιας άλλης έρευνας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες αξιωματούχων στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ για ρωσική ανάμειξη κατά την προεκλογική περίοδο.

Τις παραμονές του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η νέα αυτή μελέτη αποκαλύπτει ότι η παραπληροφόρηση κάποιες φορές αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των συνδέσμων (links) με πολιτικές ειδήσεις που μοιράζονται οι χρήστες του Twitter στη Γαλλία.

Ως "junk news" η μελέτη χαρακτηρίζει τις σκοπίμως ψευδείς ειδήσεις και εκείνες που εκφράζουν "ιδεολογικά ακραίες, υπερβολικά μεροληπτικές ή συνωμοσιολογικές" απόψεις με σφάλματα λογικής και προσωπικές απόψεις εκπεφρασμένες μαζί με τα γεγονότα.

"Οι γάλλοι ψηφοφόροι μοιράζονται καλύτερης ποιότητας πληροφορίες σε σχέση με εκείνες που μοιράστηκαν πολλοί Αμερικανοί και σχεδόν όσες ποιοτικές ειδήσεις και πληροφορίες μοιράζονται οι γερμανοί χρήστες", αναφέρεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Ίντερνετ της Οξφόρδης, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters χθες Πέμπτη.

Η έρευνα αυτή για τις γαλλικές εκλογές χρησιμοποιεί πρόσφατα στοιχεία από το Twitter, αλλά μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο Facebook, δήλωσε ο Kevin Lemoine του πανεπιστημίου Paris VIII, το οποίο με επιχορήγηση της γαλλικής κυβέρνησης μελετά την χειραγώγηση των εκλογών από τα social media.

Το Facebook πρόσφατα έκλεισε 30.000 ύποπτους αυτοματοποιημένους λογαριασμούς στη Γαλλία και παρότι χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μια στρατηγική κατά του spamming (ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή μηνύματα), πολλά από τα προφίλ που έκλεισε περιείχαν παραπλανητικές και προπαγανδιστικές πολιτικές ειδήσεις.

Στο Twitter, όπου επιτρέπονται οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί, πολλοί από τους λογαριασμούς που προωθούσαν την υποψηφιότητα του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο έχουν τώρα επικεντρωθεί στην προώθηση θεωριών συνωμοσίας και ακροδεξιών θέσεων, εξηγούν τόσο ο Λιμονιέ όσο και ο Κλίντον Γουάτς, ένας πρώην πράκτορας του FBI, ερευνητής σήμερα στο Κέντρο Εσωτερικής Ασφάλειας και Ασφάλειας στο Κυβερνοχώρο του πανεπιστημίου George Washington.

 

Η ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

"Mια ομάδα υποστήριξης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ θεωρούμε ότι είναι ''bots'' (Σ.τ.Σ: πρόκειται για ένα πρόγραμμα-μηχανισμό το οποίο ενεργοποιεί κάποιες διαδικασίες με αυτόματο τρόπο) και λογαριασμοί από τη Ρωσία έχουν μετακινηθεί προς τη Γερμανία", είπε ο Γουάτς.

"Αν έπρεπε να κάνω κάποια εκτίμηση, περίπου το ένα τρίτο των πρώην λογαριασμών υπέρ του Τραμπ τώρα επιχειρούν να επηρεάσουν τις γερμανικές εκλογές".

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από την ιδιωτική ερευνητική οργάνωση Bakamo αναφέρει παρεμφερές ποσοστό ψευδών ειδήσεων έναντι αληθινών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία σε σχέση με τα ευρήματα των επιστημόνων της Οξφόρδης.

Μεγάλο ποσοστό των ψευδών ειδήσεων προέρχεται από πηγές που "εκτέθηκαν σε ρωσική επιρροή", σύμφωνα με την μελέτη του Bakamo.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους σχετικά με την κίνηση στα social media τις ημέρες που προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν αντάλλαξαν ίδιο ποσοστό αληθινών και ψευδών ειδήσεων.

Αντίθετα, τις ημέρες που προηγήθηκαν των λιγότερο διχαστικών προεδρικών εκλογών στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, η μελέτη της Οξφόρδης "διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί μοιράστηκαν τέσσερις επαγγελματικά γραμμένες ειδήσεις για κάθε μια ψευδή".

"Γενικά, οι αμερικανοί ψηφοφόροι μοιράζονταν πολύ χαμηλής ποιότητας ειδήσεις και πληροφορίες σχετικά με σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν την δημόσια τάξη σε μια κρίσιμη περίοδο πριν από εθνικές εκλογές", λέει ο Φίλιπ Χάουαρντ, διευθυντής του Ινστιτούτου της Οξφόρδης. "Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι γάλλοι ψηφοφόροι μοιράζονται πολύ λιγότερες ειδήσεις-σκουπίδια".

Προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Barack Obama είχε δηλώσει ότι η πόλωση στην πολιτική καθιστά τις ΗΠΑ ιδιαίτερα ευάλωτες σε ξένες παρεμβάσεις και στον πόλεμο της πληροφορίας. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει ότι η ρωσική κυβέρνηση ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ.

Το Ινστιτούτο της Οξφόρδης αναφέρει ότι ενώ οι περισσότερες αναρτήσεις στη Γαλλία αφορούν τον μετριοπαθή υποψήφιο Emmanuel Macron, ο οποίος έχει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, "εξαιρετικά αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί" έχουν "σποραδικά διασπείρει πολυάριθμες πληροφορίες" για τον συντηρητικό Francois Fillon.