Παρά τις όποιες δυσκολίες, που προέρχονται, κυρίως, από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, ο ελληνικός τουρισμός την φετινή χρονιά, αναμένεται να διαδραματίσει έναν σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας αλλά και στην δημιουργία ευρύτερου δημοσιονομικού χώρου για την στήριξη των πολιτών ενόψει του δύσκολου φετινού χειμώνα.
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι κομβικό σημείο για το περιεχόμενο του «πακέτου» που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΗ είναι η αύξηση των εσόδων τόσο από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον τουρισμό.
Ειδικά για τον τουρισμό, διαφαίνεται ότι τα έσοδα, τα οποία έχουν επιστρέψει, περίπου, στα επίπεδα του 2019 και ενώ υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για τη λήξη της τουριστικής περιόδου, φέτος μάλλον θα σώσει την παρτίδα της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε γράψει το Liberal πριν από ένα μήνα .
Αδιάψευστος μάρτυρας τόσο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν άνοδο των εσόδων από τον τουρισμό, όσο και τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από την διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό, διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα 2,617 δισ. ευρώ, έναντι 806,7 εκατ. Ευρώ και 83,1 εκατ. Ευρώ για το 2020 και βρίσκονται στα επίπεδα του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία, κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός σημείωσε ρεκόρ. Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 5,12 δισ. ευρώ.
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις διεθνείς πτήσεις
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των διεθνών πτήσεων η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί εδώ και ένα δίμηνο το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούλιο του 2022 είναι μόνη χώρα που καταγράφει αύξηση 7% έναντι του αντίστοιχου αριθμού διεθνών πτήσεων το 2019. Αντίθετα, οι πτήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μια σημαντική πτώση, της τάξεως του 15%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, με τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζεται στη Σλοβενία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι διεθνείς αφίξεις για τον Ιούλιο 2022 ανήλθαν σε 1.917,043 έναντι 1.178,658 τον Ιούνιο, καταγράφοντας αύξηση 62.6%. Συνολικά από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των διεθνών αφίξεων έχει υπερτριπλασιασθεί σε σχέση με το 2021 φθάνοντας τα 7.872.648 επιβάτες, έναντι 2.621.930 επιβατών τον προηγούμενο χρόνο.
Τα παραπάνω στοιχεία, αν συνδυαστούν και με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις στελεχών μεγάλων tour operators όπως η Thomas Cook και η TUI, δείχνουν ότι ο τουρισμός φέτος θα οδηγηθεί σε νέο ρεκόρ και φέρει μεγαλύτερα έσοδα από τα αρχικά προϋπολογιζόμενα, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία.
Για να επιτευχθεί αυτό, εκτός από την προβολή του ελληνικού τουριστικού brand στο εξωτερικό και τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι υποδομές. Και κυρίως ο κρίσιμος και νευραλγικός τομέας των αερομεταφορών. Από ότι δείχνουν, λοιπόν, οι αριθμοί μάλλον η χώρα μας όχι μόνο τα έχει καταφέρει σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά διεκδικεί και τα πρωτεία.
Και όλα αυτά γιατί προνόησε να εξασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία στις υποδομές της, κυρίως τις αερομεταφορές, τη στιγμή που στα υπόλοιπα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης επικρατεί χάος, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τον τουρισμό και την οικονομία.